Заместничката на Цацаров – Ася Петрова, преряза лентата на новата прокуратура в Кюстендил за 3 млн. лв., призна: 10 г. колегите работиха в сграда убиец  

Окръжният прокурор Камелия Стефанова (вляво на сн.) и заместник главният прокурор Ася Петрова (вдясно) прерязаха лентата на новата придобивка.

 

Срещу 3 млн. лв. преустроиха два етажа от банка в новата сграда на прокуратурата в Кюстендил, която бе официално открита вчера. След 10-годишно чакане базата бе напълно реконструирана.

Съдиите от Административния съд Галина Стойчева, Иван Демиревски, след тях окръжните съдии Пенка Братанова и Татяна Костадинова
Гост на откриването бе окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

Проблемите със сградния фонд започват още през 2008 г., но едва през 2015 година стартират и ремонтните дейности. Бяха отпуснати общо 3 084 623 лева, като от тях Министерството на правосъдието е изплатило 2 113 000 лева, а остатъкът е прехвърлен на Висшия съдебен съвет.
На официалното откриване присъстваха заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам. главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, апелативният прокурор на Апелативна прокуратура – София Албена Вутова, членове на Висшия съдебен съвет.

Емил Павлов – говорител и прокурор на Районна прокуратура-Дупница

Новите помещения имат застроена площ от 2320 кв.м. Създадени са индивидуални кабинети за прокурорите, деловодство и регистратура, заседателна зала с 49 места и зала за конференции, помещения за архив и склад за веществени доказателства.

Водосвет, отслужен от свещениците Светослав, Венци Шияков и Данаил
Крайната вляво е заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, до нея заместникът на главния прокурор Ася Петрова

„Повече от 10 години прокурорите в Кюстендил работеха при изключително тежки условия на труд, в сграда с опасност от самосрутване. Смятам, че новата сграда ще осигури достатъчен комфорт за изпълнение на служебните им задължения. Пожелавам на прокурорите да бъдат принципни и отговорни в дейността си, да имат кураж да отстояват позициите и независимостта си, защото само в спора се ражда истината“, заяви заместникът на главния прокурор Сотир Цацаров – Ася Петрова.

„Радостна съм, че двете прокуратури след повече от 10 години вече имат свой нов и обновен дом. Благодаря на всички, чиито усилия доведоха и до този резултат“, каза Камелия Стефанова, окръжен прокурор на Кюстендил.

Районната прокуратура в Кюстендил до момента се помещаваше в сграда, ползвана някога за милиция в годините на соца. Тя бе в изключително лошо състояние, наложи се дори и затварянето й. На два пъти е прехвърляна за безвъзмездно ползване след решение на Общински съвет – Кюстендил. Прокурорите от Окръжната прокуратура пък работеха в сградата на Окръжния съд в Кюстендил.