50 дупничани се „къпаха” в рози в Казанлък, шефката на „Пазари” Лора Василева се закичи с цветето на боговете, групата вари розов ликьор, подсили се с локум и розово сладко

Сийка Бабалева, Методи Янев и Марияна Вучова сред розите
  • Туроператорът Малинка Илиева раздаде подаръци в автобуса, д-р Силвия Кирилова спечели парфюм, на Цветанка Бабукина се падна крем за тяло, най-сладкият късмет – локум, отиде при Здравка Николова
  • Туристите мернаха мистър Джулай морнинг Джон Лоутън, министър Лиляна Павлова, щракнаха се с Царица Роза

 

 

Автентичен казанлъшки ликьор от рози вариха и пиха група екскурзианти от Дупница навръх празника на розата.

Ива, Илиян Илиев и Лора Василева
Богомила Михайлова се докосна до инсталацията за добиване на розово масло

Собственикът на транспортна фирма Илиян Илиев поведе по пътя към розите лекари, учители, общинари от Дупница. С песни и шеги групата не усети, че измина цели 250 км до Казанлък.

Туристите се щракнаха сред розовите масиви
Васил Радойчев

Пътят обаче си заслужаваше, защото дупнишките екскурзианти кацнаха в цветния град навръх празника на розата. Градът се пукаше по шевовете, тъй като беше атакуван от стотици гости от страната и света, на място беше и министър Лиляна Павлова. Тя обяви, че туристите в Казанлък този ден са над 50 000. Изпълнителят на легендарното парче „Джулай морнинг” Джон Лоутън привлече любопитните погледи на дупничани.

На Цветанка Бабунска се падна крем за тяло
Групата се наслади на обиколката в Долината на розите
Здравка Николова почерпи със спечеления локум

„В последните години Турция ни бие по производство на розово масло. Турският продукт обаче не може да се сравни с казанлъшката роза и нашите клиенти предпочитат да си набавят продукта от нас. В Турция нямат климата на Розовата долина, за да се получи качеството, каквото имаме ние. Най-големите изкупвачи са Япония, Франция, САЩ, Русия, Белгия”, разясни пред групата екскурзоводът Малинка Илиева.

Силвия Кирилова спечели парфюм
Най- малкият пътник донесе късмет на част от туристите
Сийка Бабалева и Методи Янев разгледаха красивия Казанлък

С ритуала розобер започна приключението на дупничани. Доктор Атанасов и съпругата му, Сийка Бабалева и още 50 дупничани се пуснаха в розовите масиви, където бяха посрещнати с голямо гостоприемство от местните берачи. Основната задача на групата – да си направят фотосесия на райското кътче и да се сдобият с букети от ароматните цветя. Долината на розите посетиха и шефката на ОП „Пазари” в Дупница Лора Василева и приятелката й Ива. Те се закичиха с цветето на боговете. В къщата на розата всички опитаха розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

Десетки фолклорни състави от цяла България играха и танцуваха цял ден на площада. В къщата на розите нашенци се запознаха с технологията за варене на розово масло в гюлпаната. Стопаните на къщата, местни търговци, подаваха на гостите току-що произведен ликьор, розова вода, сладко от рози, локум от рози. По улиците кукери гонеха злото. Шествието беше предвождано от царица Роза, а зад нея се движеха малки принцеси.

Занаятчии от цяла България превърнаха централната улица в чаршия, японци, виетнамци и руснаци купуваха като невидели ликьори, локум, розово масло, балсами и кремове на килограм, макар цената на розовото масло да е повече от бодлива – 12 лв. за грам.

Обратният път беше разнообразен от туроператора Малинка Илиева, която зарадва групата с подаръци, разиграни на томбола в автобуса. Уважаваният микробиолог от общинската болница д-р Силвия Кирилова спечели парфюм със страхотно благоухание на роза. На Цветанка Бабукина се падна крем за тяло, късметът донесе на Кирил Атанасов пенливо сапунче от роза. Най-сладкият късмет се падна на Здравка Николова, която получи локум. Късметите изтегли най-малкият пътешественик на групата.

Бившият работник от жепето, сега пенсионер, Васил Радойчев извади от чантата си домашна гроздова, лично произведена от него, и удари в земята ликьора на казанлъчани.

Водачът на групата Илиян Илиев спря автобуса пред най-интересната и богата тракийска гробница – на одриския цар Севт III. Очарователната у половинка Малинка обяви: „През есента на 2004 година с могилата Голямата Косматка един дупничанин направи истинска сензация. Покойният вече археолог д-р Георги Китов от Дупница извади тогава от могилата истинско царско погребение, при това неограбено. Изровени бяха над 20 златни предмета и още 70 сребърни и бронзови от 5 началото на 4. в пр. Хр.

Срещу 6 лв. дупничани влязоха в Косматката, наречена така, тъй като могилата е обрасла в богата растителност. За разочарование на всички ценните предмети бяха изчезнали. От персонала изразиха предположение, че са по изложби в чужбина. Така групата разгледа само гробницата.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=q3UMp4JuUqg