ЕК заделя 5,5 млрд. евро за Европейския фонд за отбрана

Ще станат ли българските войници част от европейска обща армия?

 

Европейската комисия съобщи, че отделя 5,5 млрд. евро годишен бюджет за Европейския фонд за отбрана. Това е първа стъпка към създаването на общоевропейска отбранителна система и за първи път европейски пари се насочват за такива цели. Предвижда се фондът да помогне на държавите от ЕС по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни способности, като се ограничи дублирането на разходи и постигане на по-добро съотношение между качество и цена.

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен отбеляза, че фондът допълва сътрудничество с НАТО. Европейските страни вече се ангажираха към НАТО да отделят 2% от БВП за отбрана до 2024 г.

Европейската комисия представи три предложения за развитието на европейската отбрана. Предложенията са част от дебатите за бъдещето на ЕС след Брекзит. Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се срещнат в Прага на 9 юни, за да обсъдят днешните предложения, обхващащи времето до 2025 г.

ЕС ще оказва подкрепа за съвместни отбранителни програми с Европейския фонд за отбрана и ще създаде специална европейска агенция за научни изследвания в тази област. Това би спомогнало за създаването на европейски пазар в областта на отбраната, способен да защитава ключовите си стратегически дейности от външни намеси.