Масови арести на бизнесмени в Истанбул

 

Масови арести на бизнесмени, адвокати и държавни служители в Турция

Службите за сигурност в Турция арестуваха близо 130 бизнесмени в Истанбул. Задържани са и висши държавни служители.

Рано тази сутрин екипи на отдела за борба с финансовите престъпления към Истанбулската дирекция по сигурността извършиха масови обиски и задържания на 103 различни адреси в световния мегаполис, съобщи електронното издание на вестник „Миллиет”, цитирано от “Фокус”.

Задържаните са предполагаеми членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС).

Издадените заповеди от Главната републиканска прокуратура в азиатската част на Истанбул касаят общо 128 заподозрени бизнесмени. Всичките са служители на 19 фирми, една фондация и едно дружество на холдинга „Кайнак”. Същият още от 2015 година е поставен под запрещение и има назначени надзорници.

Вчера бе арестуван шефът на Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ Танер Кълъч. Той е задържан в дома си в град Измир на основание предполагаемо членство в движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Уточнява се, че Кълъч е арестуван заедно с още 22-ма адвокати. Освен това са извършени обиски в дома и офиса му. Местни медии съобщават, че председателят на „Амнести Интернешънъл“ в Турция е популяризирал идеята за съставяне на правителство в Анкара от привърженици на Гюлен.

Преди дни полицията задържа и старши съветника в Министерски съвет Бирол Ердем и съпругата му Гюлюмсер Ердем по обвинение за членуване в т. нар. „Терористична организация на Гюленистите.

Задържаният Ердем преди това е бил първи заместник министър на правосъдието (и в това си качество – по право член на бившия Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП), реорганизиран с конституционните промени на Съвет на съдиите и прокурорите.

Днес Главната републиканска прокуратура в Анкара издаде заповеди за задържане на 17 служители в министерството на транспорта и на 30 служители в министерството на националното образование, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Самите задържания и обиски са извършени на 6 юни и са в рамките на воденото от прокуратурата разследване на т.нар. „гюленисти” в държавните органи и институции на Турция.