Хотелиери от Сапарева баня паникьосани преди ваканционния сезон! Димитър Начев и Николай Мертeкчийски: Готвачи не са доволни на 1000 лв. заплата, кадърните избягаха в чужбина

Николай Мертекчийски

Липсата на кадри спъва бизнеса на хотелиерите в Сапарева баня. В навечерието на ваканционния сезон за проблема алармираха местни ресторантьори, сред които Димитър Начев и Николай Мертeкчийски. Стана ясно, че собствениците на ресторанти и хотели са в паника, тъй като нямат персонал. Те споделят, че дават по 1000 лв. заплата на готвачите, но майсторите на черпака не са доволни и искат по-високи възнаграждения. Според ресторантьорите кадърните готвачи в района са малко. Няма и желаещи да работят като бармани и сервитьори, на които се плаща по 25 лв. на ден плюс превоз до работното място, бакшиши и храна. Всичко това е на фона на 11-процентов ръст на безработицата в Сапарева баня, която от години държи първенството на територията на бившата Дупнишка околия.

Както е известно, в града на Гейзера има средно училище по туризъм – ПГ „Алеко Константинов”. Завършващите тази година гимназията са 19, но малко остават в родния си град. Едни отиват във висши училища, а други се насочват на работа по Черноморието, където заплатите са по-високи, споделят от бранша в Сапарева баня.

“Всяка година преди откриване на сезона на Паничище срещам трудност с персонала. Така е при всички колеги. Няма подготвени кадри да работят в туристическия бранш“, заявява Николай Мертeкчийски, който е съсобственик на 5 хотела в Сапарева баня и Паничище и общински съветник от ГЕРБ.

Ето какво казва още Мертeкчийски: „Минималната заплата за готвачи е 1000 лв., но няма подготвени кадри. Има няколко добри готвачи в общината. Търсят се сервитьори, бармани и камериерки. На сервитьорите и барманите заплащането е по 25 лв. на ден. Когато има голям оборот, им даваме и процент от оборота. Плащаме пътните разходи, ако не са от Сапарева баня. Налага се да назначаваме хора, които да се учат в движение, за да задържим клиентите. Проблемът е от години. Кадърните млади хора бягат по чужбина или на морето. В средата на юни откриваме сезона на Паничище. Ние, собствениците на хотели, сме в паника, нямаме персонал.“

В Сапарева баня работят 80 къщи за гости и хотели.

Мнението на специалистите в сферата е коренно различно. Крайно време е работодателите да започнат да ценят и уважават труда на работниците, които наемат, а не да гледат на тях като на втора ръка хора, категорични са заети в бранша. Според завършилите училища по готварство възнагражденията са крайно недостатъчни, особено на фона на заплащането в други страни, заради което е и гладът за кадри. В Германия на български готвачи плащат по 1500 евро заплата. Ако се въведе строго регламентирано почасово заплащане в достоен порядък, ще има кадри, коментират запознати. Колкото и да пищят собствениците на заведения, няма кой да им работи за тия пари, дето подхвърлят на хората, които наемат. Да си готвят и сервират сами, казват професионалисти.