Жители на петричкото село Кавракирово: Бизнесменът Кирил Дуев обсеби черквата „Св. Илия”, превърна я в касичка, събира парите от даренията и свещите 

Кирил Дуев

 

  • Засади 60 дка лозе около храма, изгони свещеника, писаха миряните, които са стартирали подписка до Светия синод

„Бизнесменът Кирил Дуев обсеби черквата „Св. Илия” и завъртя собствен бизнес в храма. Той изгони местния отец, възрастните хора, които я обслужваха, смени бравите и в момента събира даренията и продава свещите на миряните.”

Черквата „Св. Илия”

Това написаха до редакцията на вестник „Вяра” над 80 жители на петричкото село Кавракирово. Те са стартирали и подписка до архиерейския наместник на Петрич и до Светия синод, за да търсят съдействие.

„Около храма Дуев насади 60 дка лозе, прави вино и ракия, има голям магазин, където пласира алкохола. Истината е, че инициативата за построяването на черквата беше именно на Кирил Дуев. Лошото обаче е, че той я превърна в златна кокошка за себе си. Преди години в храма служеше отец, но той беше изгонен и в църквата вече няма нито проповед, нито песнопения. Отецът правеше месечен отчет и представяше даренията, които влизат в черквата, и ред други неща. Сега продажбата на свещи е изцяло в ръцете на Дуев. Свещите, които той продава, не подлежат на отчет и не са взети от главния храм от селото, а са доставени незнайно откъде.

Настояваме владиката да вземе отношение, да отстрани търговеца от храма и да върне „Св. Илия” на хората”, написаха в писмо жителите на селото, като помолиха да запазим анонимността им.