Рагин: Аз съм Дон Кихот. Колегите му: Като майка Тереза е

 

От асоциацията на хотелиерите познавали Благой Рагин като майка Тереза

Аз ще продължа да помагам с каквото мога без ангажименти – това е моята кауза, аз съм един Дон Кихот, заяви Благой Рагин, който подаде оставка като шеф на БХРА. Вчера той се оттегли като председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите след призив на министъра на туризма Ангелина Ангелкова заради думите му, че не трябва да се вдига шум около ритнатата камериерка в Слънчев бряг, за да не загубим шведските туристи.

“Аз от една година се моля на моите колеги да ме освободят, защото още тогава получих покана да се оттегля, защото не съм удобен за някои хора. Аз поисках освобождаване, но колегите ми не ме пуснаха. Преди една седмица отново ми намекнаха, че е крайно време да освободя поста и сега виждате какво се случва. Благодаря ви, че ми помогнахте да се оттегля”, заяви тази сутрин в ефира на Нова телевизия роденият в Самоковско хотелиер.

Подчерта обаче, че ще продължи да помага на бранша  с каквото може. И днес той повтори, че думите му са били манипулирани и пресилени в медиите.

„Тогава казах, че всеки гражданин – чужд или българин, който наруши закона, трябва да си понесе наказанието. След това казах, че искам да бъдем по-внимателни към обикновените шведи, защото те не са виновни, че един техен лумпен руши имиджа на страната им. После обаче написаха, че съм казал да се усмихваме и да бъдем внимателни – те да ни ритат и ние да ги покровителстваме”, поясни Рагин и се оплака, че е бил атакуван от хейтъри и тролове.

След като обаче вчера не се извини, по призива на Ангелкова, днес той каза:

„Извинявам се на всички, ако съм обидил някого”

Самата тя се включи в разговора и коментира, че оставката на Рагин е достойна постъпка.

“Радвам се, че чу молбата ми, защото е важно Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да представя интересите на работещите в сектора. Те трябва да бъдат подпомагани и уважавани по всякакъв начин. Недопустимо е подобно поведение от страна на председателя на асоциацията”, изтъкна обаче министърът.

Намеси се обаче главният секретар на асоциацията Веселин Налбантов, който защити Рагин и не се съгласи, че трябва да подава оставка.

“Няма да толерираме подобни действия. Тези случаи ще продължат и ще има такива. Не прибегнах до правосъдието, а превъзпитах въпросния човек, който бе нападнал моя служителка. Искам да каже, че Благой Рагин е в колективен орган. Ние го знаем като майка Тереза, иска да бъде добър към всички. Няма да му позволим да се оттегли така самоволно, защото не е искал да каже това”, заяви Налбантов. Той се обърна към правителството с думите, че проблемът е в Слънчев бряг, където няма ръководство и курортът е оставен на самотек.

Междувременно дъщерята на ударената камериерка заяви, че да се работи в курорта е опасно.

Вчера съдът остави за постоянно в ареста шведския турист, който счупи челюстта на майка й, въпреки неговите извинения и обещания, че няма да се укрие. Очаква го съд по бързата процедура.

Самата камериерка очаква парично обезщетение.