Задържаха престъпната група, организирала трафика на катастрофиралите на „Тракия“ мигранти

 

Задържани са организаторът и членовете на канал за трафик за чужди граждани, съобщават от МВР.

„Това не е краят на действията по случая, на този етап полицейските служители продължават работа по оперативна информация“, уточни главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов на брифинг в Пазарджик. Той посочи, че постигнатият напредък в разследването е в резултат от ефективните съвместни действия на служители от ОДМВР – Пазарджик, СДВР, главните дирекции „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, със съдействието на ДАНС, под ръководството на Пазарджишката окръжна прокуратура.

Информацията в МВР е, че групата е сформирана извън територията на страната – посочи главен комисар Маринов и допълни, че в хода на разследването са снети обяснения от 15 свидетели. На този етап не може точно да бъде установена сумата, която чужденците са дали за прекарването им през границата, тъй като не съдействат на разследването и дават противоречива информация – по думите на част от тях, дали 5000-6000 евро за цялото трасе, други твърдят, че са платили 2000 евро само за преминаване през територията на България.

След възстановяване, оцелелите след тежката катастрофа ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец. Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип. Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан с цел подпомагане на идентифицирането на жертвите и ранените, защото от цялата група мигранти само един е имал документи, уточни главният секретар на МВР.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов информира, че първоначално досъдебното производство по случая е било образувано срещу неизвестен извършител за пътнотранспортно произшествие, а в последствие – и за трафик на хора. Организатор на канала е афганистански гражданин, повдигнати са му обвинения както за това престъпление, така и за притежание на наркотични вещества. Пазарджишкият окръжен съд е уважил внесеното вчера от прокуратурата искане и на задържаните -афганистанец и двама българи – са постановени постоянни мерки за неотклонение.

На брифинга присъстваха и директорите на СДВР и ОДМВР-Пазарджик старши комисарите Ивайло Иванов и Йордан Рогачев.