Горски от шест поделения на ЮЗДП – Благоевград и жандармерия ще вардят гората над дупнишкото село Бистрица

 

 

Сечта е тенденциозна, има за цел да се компрометира работата на „ДГС Дупница”, горските открили и съставили констативен протокол за нарушението, съобщиха от горското стопанство

 

Горски служители от шест поделения на ЮЗДП – Благоевград и жандармерията ще пазят денонощно гората на дупнишкото село Бистрица, съобщиха от ведомството, начело с инж. Дамян Дамянов. От там уточняват, че за случая е уведомена и прокуратурата.

Както „Вяра” писа, за поголовната сеч алармира природозащитникът от дупнишкото село Симеон Симеонов. След сигнала си той получи смъртни заплахи от бракониерите.

„Югозападното държавно предприятие е предприело всички законови действия във връзка с демонстративната незаконна сеч на над 200 дървета от бял бор в землището на с. Бистрица. Уведомени са Районната прокуратура – Дупница и Регионалната дирекция по горите – Кюстендил. Със заповед на директора на ЮЗДП от 8 юни т.г. служители от шест териториални поделения са мобилизирани да извършват денонощна охрана по график в района на нарушението. Потърсено е съдействие от страна на Дирекция „Жандармерия”.

Нарушението в района на с. Бистрица е констатирано преди дни от служители на „ДГС – Дупница”. Вандалската сеч е концентрирана на едно място, в два съседни подотдела, като повалената дървесина не е разкроена и не е извозена. Това навежда на мисълта, че дръзкото посегателство е тенденциозно и умишлено, с цел да се компрометират засилените мерки по опазване на горските територии в обхвата на стопанството.

Още в първия ден след откриване на нарушението служителите на „ДГС Дупница” съставят констативен протокол, в който са описани количествата, броят и обемът на незаконно отсечената дървесина. Предприети са действия за транспортирането й до базата за съхранение в двора на стопанството. Поради влошените метеорологични условия и преовлажнените горски пътища пълното количество дървесина е извозено на 6, 7 и 8 юни”, съобщиха от ЮЗДП – Благоевград.