Кметът д-р Вяра Церовска разгледа уникални ретро коли на рали „България 2017” в Перник, призна: Аз съм от поколението, което се е возило на тези автомобили, изпитвам и носталгия

  • На автомобилите се порадваха зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, както и секретарят Радослава Манова, която беше придружена от нейния по-малък син Матей

 

26 уникални автомобила бяха представени на международното ретро рали „България 2017“, което премина през центъра на Перник. Старите превозни средства радваха почитателите с естетически вид, висок клас и разнообразие близо 1 час.

Перник също беше представен с три екипажа. Те бяха „Опел Аскона” от 1970 г., който е носител на медал от приключилото ретро рали „Розова долина”, джип „Мерцедес” от 1983 г. и „Опел Кадет” от 1979 г., управляван съвместно от перничанин и италианец. 

Ретро автомобилите бяха разгледани от кмета Вяра Церовска и зам.-кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, както и от секретаря Радослава Манова, която беше придружена от нейния по-малък син Матей. 

„Щастлива съм, че ретро парадът мина през Перник. Това е едно невероятно изживяване. Аз съм от поколението, което се е возило на тези автомобили. Изпитвам и носталгия, и емоция, и спомени. Радостна съм, че мога да ги видя в този хубав вид и да поздравя техните собственици, които се грижат за тях. Това показва, че са управлявани от съвестни и внимателни шофьори на пътя”, сподели кметът Вяра Церовска.

В рамките на парада председателят на автомобилен клуб „Ретро” Ваня Гюдерова подари на кмета книгата, посветена на нейния баща и легендарен баскетболист – Борис Гюдеров.

Най-старите автомобили, които взеха участие в ретро ралито, бяха два от далечната 1959 г.

Те бяха разделени в различни категории (епохи): E – 1950 до 1964, F – 1965 до 1974, G – от 1975 и Кат. 7 – хибридни автомобили. Автомобилите са притежание на различни екипажи от България, Дания, Франция, Македония и се движеха като редовни участници в движението при спазване на Закона за движение по пътищата.