Разбиха прозорците и подпалиха офиса на златодобивната фирма в Трън в навечерието на референдума, противниците на златодобива се разграничиха от вандалския акт

 

 

Вандалски акт разбуни Трънско в навечерието на референдума за евентуалния добив на полезни изкопаеми в граничната община. Вандали посегнаха на офиса на фирма „Евромакс Сървисиз” ЕООД, която иска да проучва находището в района. В официалната позиция, адресирана до жителите на общината и средствата за масова информация, подписана от управителя Ваня Денева, се казва: „Изразяваме крайното си възмущение от посегателството върху информационния център на дружеството в Трън в навечерието на предизвикания местен референдум, насрочен за 11 юни т.г.

Счупен е бил един от прозорците на центъра и е предизвикан пожар, който само благодарение на изключително бързата намеса на полицията и пожарната не е причинил по-значителни материални щети. Пристигналите на място представители на дружеството са оказали пълно съдействие на компетентните органи, каквото ще продължим да оказваме и в хода на досъдебното производство.

Благодарим на органите на реда за навременната реакция по случая. Благодарим и на загрижени местни хора, които вече ни предложиха съдействие за отстраняването на пораженията, с което ще се заемем незабавно.”

Вандалщината в Трън в навечерието на референдума бе осъдена остра и от опонентите на евентуалния златодобив в района. В специална декларация ИК “България за Трънско” и сдружение “Трън” изразиха тревогата си от случващите се в последните дни събития на територията на община Трън. В нея се казва още: ”Извършени бяха поредица от вандалски постъпки, които са в противовес на нашите ценности, цели и мисия. А именно – спазване на закона, защита на правата на гражданите и водене на изцяло позитивна, толерантна и законова кампания във връзка с предстоящия местен референдум. ИК “България за Трънско” и сдружение “Трън” се разграничаваме от вандалския акт и категорично осъждаме това деяние.”