Освободиха директора на Регионална дирекция по горите – София-област инж. Мартин Иванов, спрягат за поста инж. Росен Попсавов

Мартин Иванов

 

 

  • Наистина ли в РДГ – София-област се назначават хора без конкурси и вярно ли е, че на фирмите, които обжалват актове, се пращат нонстоп проверки, питат хора от бранша

Досегашният началник на Регионалната дирекция по горите инж. Мартин Иванов беше освободен от длъжност. Мотивите за рокадата, която в горския сектор определят като шокираща, не бяха разяснени. Горски питат истина ли, че според неофициалната информация, която се разпространява сред тях,  Иванов е отстранен по решение на Изпълнителна дирекция по горите и шефа инж. Григор Григоров? Знае се, че инж. Мартин Иванов лично е уведомил екипа си още сутринта, след като е получил заповедта. Потърсихме го за коментар, но той не вдигна телефона си. Той запазва правото си на отговор.

„Дано най-после се даде официален отчет и анализ за дейността на инж. Иванов. Нека компетентните институции да проверят и вярно ли е, че има гора в Рибарица, община Тетевен, и дали тя се реже“, питат колеги на инж. Иванов. Мартин Иванов изкара на поста две години. По време на неговото управление бяха уволнени десетки служители от Софийска област. Сред последните уволнени бяха Георги Джоргов, Николай Никлин и Стоян Донев, който има над 40 години стаж по горите и нито едно наказание. Имаше и слухове, че се оказва натиск върху дърводобивни фирми, като им се пращат непрекъснато проверки. Говори се, че на мястото на инж. Мартин Иванов ще бъде назначен инж. Росен Попсавов, който допреди беше началник и бе освободен преди две години.

„Вярно ли е, че в РДГ – София-област се назначават хора без конкурси, питат хора от дърводобивни фирми в София-област.

“Отговарят ли на истината слуховете, че досегашният шеф на РДГ – София-област Мартин Иванов чрез подставени служители, сред които има и лица с криминално минало, притискат фирми, които обжалват актове и постановления?”, питат близки до горския бранш. Иванов запазва правото си на отговор върху поставените въпроси от хора, свързани със сектора. „Повечето от потърпевшите фирми, които си търсят законово правата чрез съда за неоснователни и неправомерни наказателни постановления, печелят делата. По този начин средства в РДГ не постъпват. След това въпросните фирми се атакуват със системни проверки. Същевременно фирмите, които не възразяват срещу актовете и си ги плащат, не са обезпокоявани. Това ли е схемата, по която се е действало?”, питат близки до горските. Хора от бранша се интересуват дали видеонаблюдението по гатерите също не е предпоставка да се съставят неправомерно актове? „Наистина ли при непредвидени климатични условия, които довеждали до аварии, камерите спирали да работят и веднага се съставяли актове, искат да знаят хората. „Поне един от стотиците чиновници в РДГ помисли ли за подобни непредвидени явления, преди да въведат видеонаблюдението? Трябва да назначим към фирмата още двама работници, които денонощно да следят камерите дали работят, или не, като задължително трябва да докладват в РДГ. Това ни утежнява финансово допълнително. Никой няма нищо против проверките, стига те да не са с определени цели срещу бизнеса ни”, споделиха хора от дърводобивни фирми, които пожелаха имената им да се запазят.