Община Бобов дол спаси 5 бедстващи къщи в Бабинска река от подпочвени води, кметът Е. Величкова отпусна 7000 лв. за канавка

Елза Величкова
  • Мазетата на Райна Спасова, Лиляна Андонова, Благой Байрамски, Христо Васев и Сашо Симеонов вече няма да се новодняват
  • Бившият кметски наместник на селото Сашо Симеонов: След 30 години протакване благодарение на Величкова проблемът ще бъзде решен

5 къщи в село Бабинска река са спасени от подпочвените води, наводняващи ги от десетилетия.

Сашо Симеонов

С отпуснати от община Бобов дол 7000 лв. е изградена канавка, която дава спокойствие на  Райна Спасова, Лиляна Андонова, Благой Байрамски, Христо Васев и Сашо Симеонов и техните близки. Заслугата е на община Бобов дол и кметицата Елза Величкова. Къщите се намират на главната улица в най-ниската част на селото.

„Преди 30 г. при поставянето на асфалт не са съобразили, че трябва да направат отводнителни шахти. При дъжд и сняг водата, която се събираше по пътя, отиваше в една канавка, изкопана в земята в два двора. Тя се запълваше и водата се разливаше.

Хората в селото години наред са писали писма с молба за помощ, която не са получили.

Лично аз като кметски наместник упорито настоявах проблемът да бъде решен. Писали сме десетки писма до общината, но освен обещания друг резултат нямаше. Обещаваха ни всички досегашни управници – Йорданка Каленичкова, Димитър Ганчев, Грети Алексова, Кирил Станчев, но не направиха нищо. Едва сега, след 30 г. отлагане и протакане от предшествениците й, кметът Елза Величкова изпълни обещанието си и преди една седмица беше направена канавка. Канавката, за която се молим на управниците в Бобов дол от години, най-сетне е факт. Мазетата ни вече няма да се пълнят с вода. За това сме много благодарни на Величкова”, каза бившият управник на Бабинска река Сашо Симеонов, който е сред потърпевшите. Симеонов дойде в редакцията, за да съобщи за направеното и донесе куп документи, удостоверяващи факта, че хората са търсили помощ от общината години наред, но не са я получили.

Припомняме, че по сигнал на Симеонов в. „Вяра” алармира за проблема през м. март 2010 г. Тогава хората се оплакаха от неудобствата и разказаха за щетите, които търпят заради наводняването на мазетата в домовете си. Те настояваха да бъде направна отводнителна канавка.

Сега ремонтът е извършен от софийска фирма.