От КЗП алармират: Надуваеми дюшеци и възглавнички могат да направят лятото опасно

 

Лято и море без надуваемите дюшеци и възглавнички особено за децата е почти немислимо… Заедно с водните пързалки, замъците и батутите те правят плажа по-цветен и забавен. Но има някои въпроси, свързани с безопасността, които стоят както по отношение на децата, така и на възрастните при ползването на този тип продукти. За това предупреждава Комисията за защита на потребителите (КЗП) преди началото на активния летен сезон.
Преди всичко тези изделия трябва да отговарят на изискванията за безопасност.
В противен случай съществува риск от удавяне, в резултат от заплитане или впримчване на крайниците или дори на тялото над или под повърхността на водата, внезапна загуба на плаваемост или преобръщане на средството.
Когато избирате надуваем артикул за плажа, обърнете внимание дали няма някакви видими несъответствия. Плаващите седалки за деца например трябва да бъдат в ярки и наситени цветове, което ги прави по-лесно забележими и би помогнало за по-бърза реакция в случай на инцидент при ползването им във водата. Острите ръбове и ъгли на надуваемите предмети могат да причинят нараняване. Същия риск крие и наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове. Опасно е също клапаните за надуване или запушалките да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто.
Всички надуваеми стоки трябва да имат определена задължителна маркировка на български език.