Кошмар! Мечка удуши 450 кг крава на бизнесмена Елен Георгиев само на 400 м от последните къщи в Сапарева баня

Александър Алащинов

 

  • Приятелят на собственика Велко Кюнчарски намери трупа, разказал: Изядени са краката, плешка и част от вътрешностите на животното
  • Шефът на лесничейството Александър Алащинов: Двамата са видели  стъпкиот хищника в района на параклиса „Св. Тодор”

Мечка удушила крава на сапаревобанец. Убитото животно било недалеч от параклиса „Св. Тодор” и съвсем наблизо до Сапарева баня – на 400 метра от последните къщи в курорта. За нападението алармирал Елен Георгиев от планинското градче. След случилото се той подал сигнал в общината и Общинското лесничество в курорта. 450-килограмовата крава намерил разкъсана Велко Кюнчарски – приятел на собственика й. Той отишъл за гъби в местността Кучилница и видял убитото животно.

„Наистина има такъв сигнал и той е от собственика на животното Елен Венциславов Георгиев. Информацията, с която разполагаме, е, че той пуснал животното свободно и Велко Кюнчарски намерил трупа на кравата, както и стъпки от хищника. По думите на Велко предната част – краката, плешка и част от вътрешностите на кравата, били изядени. Велко казал на Елен за животното, но той не отишъл веднага, а на следващия ден и не намерил нищо. Кравата била изчезнала, като нямало следи от влачене. Собственикът на животното забелязал само стъпки от мечка. Наш горски служител също беше на мястото, но той не е видял следи от мечката. Възможно е те да са отмити от дъжда. Не е изключено и хора да са минали и да са вдигнали и разфасовали кравата, при положение че месото е било прясно”, каза шефът на лесничейството Александър Алащинов. Той подчерта, че мечката е защитен от закона вид и е изключително трудно да се даде разрешение за отстрела й, при условие че се докаже, че е стръвница.

„Мечките са изключително държавна собственост и трябва да бъде сформирана комисия от ДГС – Дупница, която да установи, че въпросният хищник е стръвница. Това се доказва, като се оставя вързано питомно животно, което да привлече мечката, за да се види дали ще го нападне. При доказване следва издаване на куп разрешителни за отстрел от няколко институции”, допълни Алащинов.

Собственикът на убитата крава Елен Георгиев е селскостопански производител, отглежда крави и коне и допреди 2-3 г. е имал собствени месарски магазин и конна база. В Сапарева баня коментират, че случаят е малко странен.