Ердоган поиска визите за ЕС да паднат по време на българското председателство, Борисов: Турция е най-големият ни съсед, дано се разберат с ЕС!

 

  • Според премиера бежанският натиск е нисък заради усилията на съседката ни

 

Навръх рождения си ден премиерът Бойко Борисов започна мисията си да “нормализира” отношенията между Турция и ЕС и се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм, който обаче постави трудноизпълними условия пред Брюксел – визите за ЕС да паднат по време на българското ротационно председателство в първата половина на следващата година и да се постигне солиден напредък в преговорите за присъединяването на Анкара към съюза.

“Турция иска да продължи преговорите за пълноправно членство. По време на българското председателство искаме стъпка напред към затваряне на преговорите“, заяви Йълдъръм след срещата си с Борисов.

Към момента обаче голяма част от страните в ЕС не приемат падането на визите за турски граждани заради проблемите със спазването на човешките права и плановете за връщането на смъртното наказание.

Премиерът Бойко Борисов очаквано реагира предпазливо на турските искания и коментира, че всичко зависи от Анкара. „Ако някой си мисли, че можем да обещаем членство в ЕС, не можем. Покрай референдума за промяна на турската конституция от април доста държави в ЕС вече не дават дори да се издума за членство на Турция. Това трябва да бъде преодоляно и поне да се нормализират отношенията ЕС-Турция, които в момента са в най-ниската си точка. За членството всичко зависи от Турция“, заяви Борисов.

Турция през последните месеци периодично заплашва да ”наводни” ЕС с мигранти, ако няма движение по въпроса с падането на визите.

Освен с премиера Йълдъръм Борисов се срещна и с президента Реджеп Ердоган, като двамата демонстрираха пред камерите топли отношения след кризата тази пролет, когато България обвини турската държава в намеса в парламентарните избори у нас заради подкрепата й към партия ДОСТ на Лютви Местан.

Сега обаче на власт отново е Бойко Борисов, който още в предишния си мандат даде да се разбере, че независимо от пълзящия авторитаризъм на Ердоган България е привърженик на добри отношения с него, за да не „пусне“ бежанците към българската граница. Именно с този мотив кабинетът “Борисов 2” не се поколеба да предаде на Турция преследван от нея заради политическата си дейност гражданин Абдуллах Бююк, който потърси убежище у нас.

Служебното правителство и службите обаче започнаха да гонят турски граждани от България по подозрения, че клатят националната сигурност, а президентът Румен Радев влезе в задочна схватка с турския си колега Ердоган.

“Изборите вече са минало и двете съюзнически страни ще развиват своите отношения“, заяви Йълдъръм и добави, че Борисов е гарант срещу крайни националистически прояви.

Йълдъръм му благодари, че “в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа” и добави, че страната му много цени категоричната солидарност на България по време на опита за преврат.

“България е много важен съсед за Турция, ние сме приятели и съседи, и съюзници. Имаме стабилни отношения, което е от полза и за двата народа”, заяви още Йълдъръм.

 

Борисов като посредник между ЕС и Турция

 

Борисов от своя страна за пореден път благодари на Анкара, че не допуска бежанска вълна към България и оттам към Европа и даде заявка да задвижи общи проекти.

“България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции”, заяви Борисов пред репортери след срещата с Йълдъръм вчера. По думите му България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. “В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността”, допълни Борисов.

Европейският съюз остро критикува Анкара заради неспазването на човешките права при бруталната разправа с хиляди турски граждани, обявени за “гюленисти” след неуспешния опит за преврат миналия юли. Кризата ЕС- Анкара се изостри и около конституционния референдум в Турция, с който президентът Реджеп Ердоган взе на практика цялата власт.

За разлика от останалите европейски лидери, Борисов не повдига чувствителните въпроси пред турските власти. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица той изяви готовност да влезе в ролята на посредник между Брюксел и Анкара. “Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа”, каза Борисов.

 

България предупреди, че ще защитава интересите си от “Турски поток”

 

По думите на турския премиер е възможно в инфраструктурата и транспортната мрежа да се изградят общи транзитни коридори.

Борисов се спря на руския проект за газопровод “Турски поток”, тъй като новата му обсесия е да се изгради тръба и към България като част от плана за газов хъб край Варна. Борисов каза, че след построяването “Турски поток” ще спре транзитът на руски природен газ през Украйна и България за Турция. Така, по думите му, българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия.

 

Пак благодаря за бежанците

 

Борисов за пореден път благодари за задържането на бежанската вълна.

“Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна… В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност в близост до конфликти“, каза премиерът Борисов.

Той бе придружаван в Анкара от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и депутата Вежди Рашидов.

По време на визитата бившият министър на културата и сегашен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов влезе в ролята на преводач на Борисов.