Шест жертви при пожара в небостъргача в Лондон, двама българи потърсили помощ в посолството ни

Полицията: Очакваме броят на загиналите да расте

Най-малко шестима души са загинали, а повече от 60 са ранени при голям пожар в жилищен блок в Лондон в сряда. Очаква се броят на жертвите да расте, съобщи полицията, цитирана от „Ройтерс”. Все още има блокирани обитатели на горящата 24-етажна сграда в района Северен Кенсингтън, известна като „Гренвел тауър”. От 64-ма пострадали, настанени в болница, около 20 са в критично състояние, съобщи лондонската Бърза помощ.

Над 200 пожарникари се борят часове наред с огнената стихия, като работата по потушаване на пожара продължава.

“Можем да потвърдим засега 6 смъртни случая от пожара в Северен Кенсингтън”, се казва в съобщението на лондонската полиция. “Но тъй като става дума за съвсем ранен етап, очакваме броят им да расте”, заявиха оттам.

“Екипите ни продължават да работят да поставят пожара под контрол и извършват щателно претърсване. Специалисти и инженери провериха сградата и констатираха, че няма опасност тя да рухне, така че за екипите ни не е опасно да работят вътре”, заявиха от пожарната.

Очевидка, цитирана от „Асошиейтед прес”, съобщи, че е било хванато бебе, пуснато от горящата жилищна сграда. Тя видяла как майка се опитва да спаси бебето, като го хвърлила от прозорец на деветия или десетия етаж. Преди това майката извикала към хората долу да се опитат да хванат бебето й и един господин се втурнал напред и успял да го улови.

“Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде, долу имаше хора. От блока падаха парчета от облицовката, която се беше подпалила, хора крещяха. На по-горните етажи хората вероятно все още спяха и не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че поне половината от тях са успели да излязат“, разказа един от обитателите на блока, успял да се евакуира.

Според една от версиите за причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка. Предполага се, че една от причините огънят да се разпространи толкова бързо е новата пластмасова облицовка на сградата, за която са похарчени 10 милиона паунда миналата година. Оцелели обитатели заявиха, че противопожарните аларми в сградата не са се задействали.

Според кмета на британската столица Садик Хан пожарът предизвиква много въпроси, на които трябва да бъде даден отговор.

“Ще задавам въпроси, свързани с пожара от снощи – въпроси, от които се интересуват обществото, жителите на сградата. Ще настояваме за отговори. В момента фокусът трябва да бъде върху издирването и спасителните дейности“, каза Хан.

“До момента информация за пострадали българи няма, има двама наши сънародници, живели в съседен блок, които не са пострадали, но понеже са евакуирани жилищни сгради около изгорялата, те са потърсили помощ от българското посолство и ще бъдат настанени там, докато приключи евакуацията на съседните сгради”, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.