НС прие на първо четене премахване на знаците за радари

  • “За” промените в правилата за движение гласуваха всички без ДПС

Народното събрание (НС) прие с голямо мнозинство поредните поправки в Закона за движение по пътищата, предвиждащи премахването на предупредителните табели за камери с радари за скорост.
Проектът мина на първо четене със 166 гласа “за”, нито един “против” и 26 “въздържал се”, като само депутатите от ДПС не го подкрепиха. Същата позиция заявиха при обсъждането на текстовете и от “Воля”, но в крайна сметка гласуваха за предложенията на ГЕРБ.
“С премахването на знаците няма да променим нищо към по-добро. Ще унищожим прекрасна превантивна мярка. От една страна, нарушителите ще карат с каквато си искат скорост, а това няма да намали, само ще увеличи риска от катастрофи. Да, ще има повече глоби. И какво от това, господа вносители”, попита риторично Боряна Георгиева от “Воля”, след което обаче стана ясно, че все пак е подкрепила законопроекта.
Павел Христов от ГЕРБ аргументира идеята за премахването на табелите за радари, посочвайки, че по пътя между Варна и София има общо 7 камери и според него само в тези участъци се шофирало със съобразена скорост.
“Премахвайки знаците, казваме на водачите на моторни превозни средства: “Законът е този, ограниченията са тези. Спазвайте ги навсякъде, не само на седемте места Варна – София”, или ако ползваме други пътища, други географски понятия”, заяви депутатът, който е сред вносителите на поправките.