Балерини изнесоха грандиозен концерт за 55-ата годишнина от основаването на балетната школа при ОДК в Перник

 

Много красота и изящество включваше годишният концерт, посветен на 55-ата годишнина от основаването на балетната школа при ОДК. Красивите момичета за пореден път изненадаха публиката с уникалния си спектакъл, приютил мечтите и надеждите на малките грации. Те бяха приветствани в специален поздравителен адрес от кмета на община Перник Вяра Церовска.

„Тази изява е резултат на всеотдайната дейност и усилията на целия екип на Обединения детски комплекс през годините!

Убедена съм, че ще продължите да радвате публиката в Перник и страната с грация и изящество. Вярвам, че още много години ще се наслаждаваме на неповторимите ви балетни спектакли.

Продължавайте да бъдете все така отдадени на творчеството. С упорство следвайте мечтите си и с постоянството ги осъществявайте!“, споделя кметът Вяра Церовска в поздравителния си адрес.

Огромен принос за развитието на балетната школа има педагогът Елка Полянова, която със своята всеотдайност, професионализъм и артистичност издига детската балетна школа на най-високо ниво в страната и чужбина.

След 2000 г. ръководител на школата е Ваня Рошкова – ученичка на Елка Полянова, а корепетитор от 1980 г. е Даниела Методиева. Ежегодно в школата се обучават повече от 100 деца, а в концертния състав те са около 40 на различна възраст. Репертоарът им включва класически и джаз балет, характерни и забавни детски танци и стилизиран фолклор.

От миналата година ръководител на балетното студио, разбира се по традиция, е една от вълшебните пернишки балерини – Йоана Валериева Йорданова-Сойка. Тя израства в балетната школа. Завършва класически балет в Националното училище. Магистър е по хореографска режисура и бакалавър по театър на движението, танцов театър и пантомима, с професионален опит като преподавател и хореограф в театрален колеж „Любен Гройс”, артист балетист в Държавен музикален театър „Стефан Македонски”, преподавател в редица други творчески формации.

Отговорността и предизвикателствата пред нея са огромни – да отговори на високите критерии, породени от взискателните естетически вкусове на нейните ученици и на публиката.

Резултатите идват почти мигновено, сякаш са я чакали да покаже нов прочит и дълбочина на творческия процес, симбиоза на балетно майсторство, смели хореографски и режисьорски решения.

Само за една учебна година Йоана донесе на ОДК и на град Перник призови места от международни фестивали с покани за участия в други. Най-важното от всичко си остава любовта й към балета и удоволствието на нейните ученички да се занимават с това изкуство и да го надграждат.