Бомба! С фалшив документ Марешки търгувал с лекарства, прокуратурата го почва отново

Недействително пълномощно позволило на фамилия Марешки търговия и износ с животоспасяващи лекарства за милиони. Веселин Марешки е стар познайник на прокуратурата, той е със свален имунитет, има и две обвинения за рекет и побой. Затвор грози не само него, но и цялата му фамилия. Това разкри журналистката Валя Ахчиева на изслушване пред Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика към НС в четвъртък.

“Почти 5 години една фирма със собственик руски гражданин извършва търговия със скъпо струващи лекарства за милиони левове с помощта на недействителен документ към датата на излъчване на разследването в предаването “Открито” на 8 юни 2017 г.”, обясни Ахчиева. По думите й това пълномощно е развихрило търговия с лекарства на “Трейднет България”, собственост на Веска Марешка – майка на Веселин Марешки. (До 2012 г., след което е продадена на рускинята Нина Катченко.)

Според Ахчиева недействителният документ идва от кантората на руски нотариус. На 28 август 2012 г. рускинята Нина Катченко, която тогава нито е собственик, нито управител на фирмата “Трейднет България” упълномощава Веска Марешка да й върти бизнеса в България. Без да има представителна власт, Катченко дава права на друго лице.
Според решение на КЗК от декември 2016 г. “Трейднет България” е една от фирмите, осъществяващи паралелен износ на лекарства, платени от здравната каса.

Според подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров всяка година скъпоструващи лекарства за над 300-400 млн. лв. се изнасят от България за други европейски държави. Законът разрешава паралелния износ, но той създава проблем, защото болните в България остават без достъп до лечение с тези лекарства. И периодично те липсват в аптеките.