ВАС матира Разплащателна агенция – Благоевград, върна на работа уволнения Огнян Китов, докато мераклиите за поста му се гласят за конкурс в понеделник

 

Уволнението на Китов подписал тогавашният шеф на ДФЗ Румен Порожанов

Тричленен състав на ВАС матира Разплащателна агенция – Благоевград, след като възстанови на поста отстранен служител, докато с пълна пара тече процедурата по избор на негов наследник. Последната инстанция остави в сила решението на административните съдии в Благоевград и така се оказа, че уволненият Огнян Китов трябва да бъде възстановен на старата си позиция началник на отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) в ДФЗ – Благоевград. В същото време фондът в понеделник трябва да проведе конкурс за поста му. Според магистратите дисциплинарното уволнение на Огнян Китов преди година и половина  е извършено при нарушение разпоредбите на Закона за държавния служител, тъй като шефовете не са му дали възможност да обясни писмено защо не е упражнявал контрол по прилагане на подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“.

По същото обвинение срещу него на 20.01.2016 г. бе образувано дисциплинарно производство, което вече е прекратено. Освен Китов под ножа на тогавашния шеф на ДФЗ Румен Порожанов паднаха и колегите му Красимир Динчев и самият началник на Разплащателна агенция в Благоевград Георги Качев.

Съдът присъди на Китов разноски за адвокат в размер на 1000 лева, които трябва да му бъдат платени от фонда.