След среща с Борисов вътрешният министър склони за по-високи заплати на полицаите

  •  Средствата за извънреден труд за служителите на МВР вече са увеличени на 190 лв., раздават се и нови униформи

 

Увеличение на заплатите на полицаите все пак ще има. Това стана ясно от изказване на вътрешния министър Валентин Радев след среща при премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Радев обясни, че “има разбиране” по поставените искания от синдикатите и ще настоява за повишаване на заплатите на работещите „на терен“. Това ще бъде направено след преглед на целия сектор „Сигурност“, в диалог с другите системи – на отбрана, образование и др., и след уточняване на дали е възможно това да се случи с промяна на бюджетната рамка в средата на годината, или от следващата година.

„Запознат съм с аргументите, предприемаме доста стъпки в посока както за повишаване на заплатите, така и за осигуряване на облекла, за да бъдат мотивирани полицаите, на които разчита цялото общество“, подчерта вътрешният министър.

В петък той изрази по-различна позиция. Според него синдикатите не са предоставили аргументи. “Не съм доволен от това, което са се разбрали (в съвета за социално сътрудничество при МВР, в който участват синдикатите и зам.-министърът на вътрешните работи, бел. ред.), защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание”, заяви пред журналисти Радев. Той каза, че иска от синдикатите аргументи за повишаване на заплатите и не се съгласи, че нямало дрехи за полицаите.

“Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“, е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев. „Когато чуя съществени аргументи, им казах – аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера“, каза още министърът. Той намекна, че ако има увеличение на заплатите, трябва да се уточни за кои служители става въпрос. “Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена – там е големият недокомплект”, обясни Радев, според когото в системата на заплатите имало “дисбаланси”.

Преди това заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обяви, че средствата за извънреден труд за полицаите вече са увеличени на 190 лв. Той посочи, че е започнало и раздаването на нови униформи на служителите.

Балабанов коментира и възможностите за по-големи възнаграждения: “Ние не сме обещавали увеличение с 15-20 процента. Това е искане на синдикатите. Ако бюджетът на държавата позволи такова увеличение в края на годината, ще бъде много добре. Ако не, ще се търсят възможности за следващия бюджет”.

Заместник-министър Балабанов потвърди, че до края на годината ще бъдат назначени общо 1 000 нови полицаи. Като приоритет за МВР той изтъкна намаляване жертвите при катастрофи, справяне с нелегалната миграция, намаляване на битовата престъпност и гарантиране на сигурността по време на българското председателство на ЕС догодина.