Пернишки полицаи арестуваха издирвания в цял свят наркобос Пламен Чолев – Шерифа, заключиха го в бобовдолския затвор

  • Пламен Малкия, Алтимир Сиренето, Тодор Славенков, Стамен Чамока средно на ден продавали по 150 дози хероин и кокаин в Перник

Пернишки полицаи задържаха 44-годишния криминално проявен Пламен Шерифа, обявен за международно и държавно издирване. Това станало при съвместна операция на структурните звена на дирекцията, които успели да открият и щракнат белезниците на Пламен Чолев, известен с прякора Шерифа. Той е добре познат на органите на реда с убийство, ръководене на организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чуждо имущество и незаконен бизнес с наркотици. За извършените престъпления Чолев е изтърпявал ефективни наказания „лишаване от свобода”, бил е осъждан и на пробация. Шерифа бе обявен за държавно и международно издирване през 2009 г. във връзка с произнесена същата година и влязла в сила осъдителна присъда.

Престъпната група за разпространение на наркотици в Перник бе разбита през 2007 г. След тримесечна разработка на сектор БОП в пернишката полиция и Районната прокуратура бяха задържани четирима от престъпната група – Пламен Любомиров – Малкия, Алтимир Евтимов – Сиренето, Тодор Славенков и Пламен Чолев – Шерифа. При акцията бе арестуван и Стамен Огнянов – Чамока, който бе освободен под парична гаранция заради здравословни проблеми. Още един от бандата е пуснат срещу подписка.

Двама от оставените в ареста – Тодор Славейков и Пламен Чолев, още тогава бяха с излежани присъди за умишлени убийства. Наркобандата е разпространявала дрога в централната част на Перник. Средно на ден групата продавала по 150 дози, предимно хероин и кокаин.

При обиските в домовете на задържаните бяха открити 41 дози хероин, кокаин, наркотична трева, семена канабис, голямо количество амфетамини, две икони – най-вероятно крадени.

Тартор на бандата, част от която беше Шерифа, беше Росен Ефремов, а за самия Пламен Чолев се говореше, че бил дясната му ръка. Шестима членове на престъпната групировка и самият Ефремов бяха изправени пред Темида, петима от тях сключиха споразумения с прокуратурата и получиха различни по размер наказания. Тарторът Росен Ефремов и Шерифа отказаха, процесът срещу тях продължи и през 2009 г. Чолев получи 8-месечна ефективна присъда. Веднага след произнасянето й Шерифа изчезна и бе обявен за общодържавно, а по-късно и за международно издирване. Чолев е преведен в затвора в Бобов дол, за да изтърпи наказанието си.

Любопитен е един друг факт, свързан с него. Преди три години пернишкият сериен убиец Станислав Ангелов – Сиси заяви, че убийството на Райко Кръвта е дело на Шерифа и разстреляния Петър Крумов – Пупи. Отпечатъците на Чолев били намерени по номера на крадената кола, с която бе извършен разстрелът на Кръвта, у него и у Пупи била намерена гаранционната карта от номера на акумулатора, който купили, за да сложат на автомобила. На третия ден обаче, когато трябвало да се гледа мярката за неотклонение на Чолев, отпечатъците изчезнали от следствието, уж били откраднати, разказва Сиси.