Бившият затворник от Кюстендил Стоил Теменужков остава под стража, измами кмета на Белица Р. Ревански за 76 лв., подхлъзвал е и монахиня  

Стоил Теменужков от Кюстендил

 

Бившият затворник Стоил Павлов Теменужков от кюстендилското село Драговищица остава за постоянно в ареста след искане на Софийската районна прокуратура. Съдът наложи мярката „задържане под стража“ заради това, че Теменужков се представил за репортер и поискал пари за лечение на болно дете.

Р. Ревански

От името на отец Иван от Нови хан той поискал пари от кмета на Белица Радослав Ревански. Молбата към него била с мотива, че отец Иван от Нови хан пътувал към болница с момче от приюта и не му достигали 76 лв. Момчето в беда се казвало Стоил Теменужков Павлов, роден през 1982 г. Кметът бързо инструктирал секретарката си да преведе не 76, а 80 лева. След ден му поискали нова услуга – още пари за болничен престой и липсващи санитарни материали в болницата. Кметът отново се отзовал и обещал да прати още пари. Ревански разбира, че е измамен едва след като случайно споменал за доброто дело пред истински репортер.

Разследващите предприеха оперативни действия след сигнал, постъпил в полицията през месец февруари, когато 29-годишен мъж съобщил, че е станал жертва на опит за измама. Пред полицейските служители разказал, че на 6 февруари на домашния си телефон получил обаждане от непознат, който се представил за репортер и поискал парична сума, необходима за лечение на болно момче.
По случая било образувано досъдебно производство и предприети оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. В резултат е задържан извършителят на деянието Стоил Теменужков от кюстендилското село Драговищица. Справка показала, че мъжът е осъждан за подобни престъпления.
През 2015 г. той направи опит да измами монахиня в Асеновград, представяйки се за игумен на манастир и че се организира дарителска кампания за подпомагане на манастир.

Има общо 4 присъди зад гърба си – за кражба на хлябове, баници и мляко. Всъщност никога не е посягал да краде пари. “Немотията и гладът ме караха да обирам павилионите. Промъквах се през малките прозорчета, защото коремът ми стържеше и знаех, че ако разбия витрината, ще съм сит. Единия път изядох баничките, пуснах си телевизия и печката, защото беше студено, и зачаках полицията. Когато влязоха и ме видяха, не можеха да повярват на очите си”, каза пред „Вяра” Стоил.

Като затворник той правил опит и за самоубийство, гълтал запалки.