Община Бобов дол иска над 1,8 млн. лв. за ремонт на водопровода от дюкер „Дяково”, снабдяващ с питейна вода миньорския град и селата Бабино и Бабинска река

Детелина Борисова
  • Зам.-кметът Детелина Борисова: Тръбопроводът е на над 50 г., много аварира и реконструкцията ще намали загубите на питейна вода

Община Бобов дол иска над 1,8 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за реконструкция на довеждащия водопровод от дюкер „Дяково” на едноименния язовир, който снабдява град Бобов дол и селата Бабино и Бабинска река с питейна вода. Общината кандидатства за финансиране от държавата, осигурявано по европейски програми. Местната управа е категорична, че подмяната на водопровода е належаща и ще спести разхищението на питейна вода. „Водопроводът е много стар, на над 50 г., заради което има много аварии. Ако МРРБ отпусне средствата, с ремонта загубите на питейна вода ще намалят”, обясни зам.-кметът Детелина Борисова.

От управата на миньорския град вече обявиха обществена поръчка с наименование „Реконструкция на напорен тръбопровод и съоръжения от помпена станция яз. „Дяково“ до бъдеща ПСПВ – гр. Бобов дол“. Ремонтът предвижда обновяване на 3 746, 17 м водопровод. Поръчката е на стойност 1 826 373.95 лв. без ДДС и е разделена на два етапа. Включва дейности като изсичане на млади гори и храсти, изкопни работи, трамбоване на земни почви, демонтаж на стоманени тръби, доставка и полагане на полиетиленови тръби, полагане на стоманени тръби и др.

„Обявихме поръчката, преди да знаем дали МРРБ ще отпусне пари по проекта, за да не губим време. Съгласно Закона за обществените поръчки има срокове, с които трябва да се съобразим. Така при осигуряването на средствата ще загубим много време, докато тече процедурата. Има опасност да се получи така, че строителството да започне през януари. Това е невъзможно и общината ще загуби средствата, които са целеви и не могат да се ползват за нищо друго”, коментира Детелина Борисова. От общината очакват голям интерес към процедурата.