Иван Вуков и Томи Славков от Сапарева баня: През уикендите качваме с лифта по 300 туристи до езерата, билетът е 18 лв.

Томи Славков и Иван Вуков

 

  • От пиле мляко на дървени сергии чака любителите планинари при хижа „Пионерска”, златен корен, мед, смола се търгуват за 10 лв.

Над 100 корейци се катерят до Седемте рилски езера почти всеки уикенд. „Няма по-красиво място”, предаде възхитата на азиатците водачът на групата.

Корейците не обичат да се бъхтят по нанагорнището и затова ползват открития лифт. От един месец той не беше в експлоатация, тъй като имаше профилактика, но вече превозва туристите с пълна пара след претърпения ремонт, включващ оглед на стълбове, въжета, винтовете, болтовете… По трасето неуморно се трудят над 10 специалисти, сред тях са най-известните лифтаджии Иван Вуков и Томи Славков. Капацитетът на лифта е 180 души за 25 минути. За 25 минути туристите се качват от първата станция на хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”.

„Напоследък повече от мераклиите да се возят са чужденци”, споделят служителите по въжената линия. „Съвсем малко са нашенци, малко могат да си го позволят, още по-малко са политиците в планината. В неделя имаме и над 300 туристи. Лифтът е в отлично състояние. Дължината е 2 км и 163 м. Цената на билета е 18 лв. за новия сезон. Той минава през най-стръмната част на Рила. Разстоянието може да бъде преодоляно и с джип или с коне, а цената варира според превозвача, споделиха местните, които са разпънали сергии точно до първата станция на лифта. Там в дървени къщички те предлагат на туристите всякакви билки, еликсири, вино, златен корен, ракия, мед, сладко от горски плодове, шапки, дъждобрани и най-различни други стоки. Цените на тези стоки тръгват от 10 лв.