Дилърът на “Мерцедес” опроверга прокуратурата за колата на Лозан Панов

Мнението на експерт е било манипулирано от държавното обвинение

 

Дилърът на “Мерцедес” опроверга прокуратурата за колата на Лозан Панов

Нямаме информация за подобен случай в България. Също така от Даймлер не са ни информирали за изтегляне на автомобили поради такъв проблем

Тезата, че болтовете на мерцедеса на НСО, ползван от Лозан Панов, са се развили сами, не почива на експертно мнение, а е била манипулативно наложена от прокуратурата. Това става ясно от отговори от официалния представител на “Мерцедес” за България “Силвър стар” до в. “Капитал”.

Преди близо две седмици сайтът “Правен свят” съобщи, че по време на командировка до Берковица шофьорът на Лозан Панов е открил, че два от болтовете липсват, а три са разхлабени. Прокуратурата се самосезира и образува скоростна проверка, която завърши с отказ за образуване на досъдебно производство, подписан от бившия военноокръжен прокурор на София полк. Спас Илиев.

Допускането, че болтовете на задната джанта на мерцедеса са паднали заради вибрациите и острите завои, стои в основната на постановлението, с което Софийската военноокръжна прокуратура отказа да образува разследване.

От отговорите на дилъра на “Мерцедес” се разбира, че становището на компанията е било “орязано”, за да пасне на тезата на прокуратурата. В позицията на “Силвър стар” се казва, че, ако болтовете не са стегнати добре, могат да се разхлабят при шофиране по път с неравности и много завои. Прокуратурата е оставила само втората част от изречението, т.е. че е възможно болтовете да се развият по неравен път, без уточнението, че за да се случи това, те трябва да не са били затегнати.

Експертната справка, използвана от държавното обвинение, е подписана от шефа на сервиза на “Силвър стар”, който по телефона категорично отрече пред “Капитал” да е твърдял подобно нещо, “защото най-малкото не е логично”. Той каза, че е дал обяснения пред жена, която впоследствие му е дала да подпише експертната справка.

“Нямаме информация за подобен случай в България. Също така от “Даймлер” не са ни информирали за изтегляне на автомобили поради такъв проблем. Разхлабването на болтове може да се дължи на човешка грешка или ако са манипулирани умишлено, но не е производствен дефект”, коментираха от “Силвър стар”. “При смяна на гумите е възможно болтовете да не са стегнати със зададения от производителя момент на стягане и да се разхлабят от вибрацията на колелото. При два липсващи болта и три разхлабени шумът от вибрациите ще е чувствителен и ще се увеличава при движение”, казват още от компанията, която най-малко би имала интерес да представя автомобилите си за несигурни.

Във вторник председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че се отказва от колата на НСО и ще ползва служебна кола от автопарка на съда.