Сръбски и македонски медии: Русия иска да спре промените в Македония

За да се гарантират „симпатиите” сред македонското общество, руските дипломати провеждат „общославянска политика”

 

Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз и да затвърди влиянието си в региона с енергийни проекти, пише в доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, цитиран от сръбския портал за разследвания „Крик” и македонската „ТВ Нова”.

Руската стратегия има за цел да попречи на процесите по присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз.

Това става на фона на действията на новото правителство на Зоран Заев за сближаване с България, която да помогне за европейската интеграция и за разрешаването на спора за името на Македония с Гърция.

За да се гарантират „симпатиите” сред македонското общество, руските дипломати провеждат „общославянска политика”, при която непрекъснато се подчертават „традиционните исторически и религиозни връзки и общата култура на македонския и руския народ”. Руската дипломация използва ясно изразена панславянска риторика, чиято цел е създаването на „православен съюз между Гърция, Македония и Сърбия”.

Всички тези действия се извършват с подкрепата и сътрудничеството на сръбските власти и разузнаване.

Според анализ на македонското седмично списание „Фокус”, след като падането на Никола Груевски от власт нанесе сериозен удар на нейните интереси, Москва ще започне още по-силно да насърчава антизападните, националистическите и проруските сили в Македония.

Русия ще използва влиянието си в Гърция за да увеличи конфронтационната риторика, за да попречи на постигането на разумен компромис при спора за името и по този начин да предотврати македонското членство в НАТО.

„Москва няма никакво намерение да се откаже от своето политическо влияние в региона и иска да попречи на окончателно затваряне на южния фланг на Северноатлантически пакт. По този начин Русия ще иска да създаде сериозни проблеми на Брюксел и Вашингтон и те да бъдат принудени да изразходват допълнителни средства и ресурси. Всичко това е част от глобалната политика на руския президент Владимир Путин за стратегическа конфронтация със Запада във всички горещи точки по света – на Балканите, в Близкия изток, по границите на Европейския съюз”, посочват от „Фокус”.

За да постигне тази си цел Москва възнамерява още тази есен да сформира нова „патриотична” политическа формация  – „Единна Македония”. В нея ще участват бизнес структури, бивши членове на службите за сигурност, лица близки до партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ и бивши членове на доскорошната опозиция – СДСМ.

От „Фокус” припомнят заплахите на руския посланик в Скопие Александър Шчербак, който през април тази година, в разговор с Ненад Колев, македонски дипломат от министерството на външните работи в Скопие, заяви, че „Руската федерация ще преживее и без Република Македония, но не и обратното”.