Инсталират приложение за хора с далтонизъм на 6000 компютъра в училищата на Пернишко, областният управител Ирена Соколова: Това ще спомогне за ранната диагностика

 

Областният управител на Перник Ирена Соколова се срещна с изобретилите първото приложение в света за хора с далтонизъм – „Вижън“. Те предоставиха на Ирена Соколова код за активация на софтуерното приложение, което ще бъде инсталирано на 6000 компютъра в училищата на територията на област Перник.   “Радвам се, че сте избрали именно образователните институции в област Перник да бъдат сред първите в България, които ще могат да оценят вашето иновативно приложение. Това ще спомогне за ранната диагностика на специфичното виждане на светлинния спектър”, заяви Соколова.

„Видовете далтонизъм са няколко. Точно заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. „Вижън“ предоставя и възможности за употреба на различни филтри в зависимост от типа и степента на цветна слепота”, споделиха създателите на софтуера Даниел Георгиев и Стефан Кръстев. Младите предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Те работят и в партньорство с пациентски организации като „Право на зрение”, за да може приложението да стигне до всеки български гражданин, който се нуждае от него. Разработчиците са категорични, че той прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е с пълна съвместимост с Windows, а в момента се разработва и разширение специално за Google Chrome. Благодарение на компютърната програма хората с далтонизъм вече ще могат да видят истинските нюанси на цветовете. Хората, които страдат от цветна слепота, са около 300 милиона души в света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.