Фирмата на Пламен Динев с починалия при падане от скеле работник плаща 2835,30 лв. на кюстендилска гимназия за некачествен ремонт – още в гаранция тоалетните се наводнили и мухлясали

Съдия Елисавета Деянчева
  • Присъдата срещу „Булплан Диневи” е на съдия Елисавета Деянчева от Районния съд, училището с директор Валентин Златков наел друга фирма даже да изчисти боклуците на първата

 

Кюстендилската строителна фирма „БУЛПЛАН ДИНЕВИ“ ООД,  с управител Пламен Динев и починалия при падане от скеле работник в Благоевград, ще плати 2835,30 лв. на Професионалната гимназия по текстил и лека промишленост „Владимир Димитров-Майстора“ заради некачествен ремонт на школото. Това реши Районният съд под Хисарлъка, след като директорът на гимназията Валентин Златков предяви граждански иск. Фирмата ще обезщети гимназията, тъй като се наложило тя да извади пари от бюджета си за отстраняване на недостатъци и повреди при извършени строително-монтажни работи по договор от 21.11.2014 г. Наложило се училището да потърси услугите на друга фирма – „Атанасови билдинг“ ЕООД, за демонтаж на чугунените тоалетни клекала в тоалетните на втория етаж, доставка и монтаж на нови и направа на връзката им с канализацята, демонтаж на настилката от теракота в общото преддверие пред тоалетните на втория етаж и облицовката с фаянсови плочки над нея и още куп довършителни дейности, та дори почистване на отпадъците от така извършения ремонт. Решението на Районния съд в Кюстендил е на съдия Елисавета Деянчева и подлежи на обжалване пред Окръжния съд. До услугите на другото дружество от училището прибягнали, след като в гаранционния срок по договора се появили течове от отводнителните канали във всички тоалетни и преддверието на втория етаж, дължащи се на недобра връзка и недобро уплътнение на изходящите тръби на клекалата и сифона. Вследствие на това били навлажнени таванът и стените на помещенията на първия етаж и стълбищната клетка, които мухлясали и боята започнала да се лющи. Според приложения протокол от 08.09.2016 г. договорените работи от втората фирма били приети, а стойността им е в размер на 5587,97 лв. с вкл. ДДС, като сумата била изплатена изцяло.

По делото е прието и заключение по допусната строително-техническа експертиза, изготвена от вещо лице. Според него отстраняването на теча от връзките е възможно, но е наложително само ако се дължи на недобра връзка и уплътнение между отделните тръби и фасонни части. Инженерът приема, че навлажняването на плочата е възможно само ако връзката между клекалата и плочата не е качествена. В този случай е възможно демонтиране и съответно монтиране на клекалата с внимателно уплътняване. Според експерта наложителна е била подмяната на РVC връзката между казанчетата и клекалата. Той смята, че наличието на подпухнала боя по стената на стълбищната клетка и след направения ремонт говори, че все още има влага в самия зид, която по всяка вероятност се дължи на изгнилите поцинковани тръби. Това обяснявало и мокрите петна над входната врата на санитарните възли на първи етаж, над която няма монтиран санитарен възел.

При приемането на СМР не е имало видими недостатъци, но такива се появили при експлоатацията на тоалетните, коментира в съда учител от гимназията.