Вр.и.д. управител на Общинската счетоводна къща в Дупница Е. Симеонова хвърли оставка, бившата началничка Терзийска назначила снахата си Димитрина, която била наета за 4 часа и в „Паркинги и гаражи“ – месечните й надбавки били до 500 лв.

Елисавета Симеонова
  • Служителите на счетоводната къща вземали по 550 лв.
    бонуси за Коледа, Великден и 24 май
  • Икономическата комисия предлага дружеството да бъде ликвидирано
  • Одиторите Николай Попчев, Радослав Китов и Георги Вълев открили фрапиращи нарушения на ексуправителката Иванка Терзийска

 

Временно изпълняващата длъжността управител на Общинската счетоводна къща в Дупница Елисавета Симеонова е подала оставка, а Икономическата комисия към Общинския съвет ще предложи дружеството да бъде ликвидирано. Предложението ще бъде направено на предстоящото в петък заседание на местния парламент. Очаква се тогава да бъде изнесена цялата информация от доклада на одиторите, извършили проверка в придобилата скандална известност счетоводна къща.

Иванка Терзийска

Оставката на Симеонова, която не пожела да коментира и нито потвърди, нито отрече информацията, и становището на Икономическата комисия идват, след като се разбра, че одиторите са открили фрапиращи финансови нарушения в счетоводната къща.

Костадин Костадинов

„Ще предложим да се пристъпи към процедура по ликвидиране на Общинската счетоводна къща, защото съществуването й се обезсмисля. Останали са само две училища, които тя обслужва. Освен това новата управителка е подала оставка. Заявлението й е приложено към доклада с одита, с който нямахме възможност да се запознаем добре, тъй като ни беше даден преди заседанието на комисията. В самия доклад има отвратителни неща, но ние не знаем дали тези твърдения са верни. Докладът съдържа много противоречиви твърдения. Затова на сесията в петък от ОДБ ще предложим в Общинската счетоводна къща, както и във всички останали общински дружества и предприятия да бъде извършен финансов одит от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)”, съобщи председателят на Икономическата комисия Костадин Костадинов. Той коментира още, че ако се потвърдят нарушения и престъпления, следва да бъдат сезирани компетентните органи, сред които прокуратурата.

Както е известно, по искане на ръководството на община Дупница от 3 май до 7 юни във финансово-счетоводната къща, която обслужваше общинските училища и детски градини, бе извършен одит от комисия в състав Николай Попчев, Радослав Китов и Георги Вълев. Проверяващите са разглеждали документи на счетоводната къща, чийто вече бивш управител Иванка Терзийска хвърли оставка, след като разбрала, че ще бъде проверявана. Въпреки че не е проверена цялата счетоводна документация, изводът на комисията е, че „управлението на финансово-стопанската дейност на дружеството, осъществявано от Иванка Терзийска, може би е извършвано в една благоприятна безконтролна среда в продължение на близо 9 години и 6 месеца, което едва ли е случайно“.

В одита е записано, че са изисквани справки за ползвани, закупени и дадени за ползване мобилни апарати, преносими компютри и други устройства, от лица на други общински и държавни структури и организации. Поискана е и справка с имената на лицата, ползващи телефоните, мобилните устройства, СИМ карти, таблети, рутери и други.

Стана ясно, че след като Иванка Терзийска напусна поста, на около 30-ина души, които не са служители в счетоводната къща, заради неплатени сметки са спрени мобилните телефони. Телефоните се водели на счетоводната къща и са плащани от нея. Без телефони останали директори на училища и учители.

Одиторите са изискали да им бъде предоставено и личното трудово досие на снахата на ексуправителката Иванка Терзийска – Димитрина Димитрова-Терзийска.

От доклада се разбира, че наред с трудовия договор за управление на финансово-счетоводната къща Иванка Терзийска е била назначена на трудов договор и в „Напоителни системи“. Трудовото правоотношение е безсрочно, сключено е на 27 септември 2016 година за заемане на длъжността „Контрол и координация”, на 4-часов работен ден, с възнаграждение от 1000 лв. и допълнително възнаграждение за стаж и опит 186 лв.

Счетоводната къща не е имала сключени договори с 4 детски градини и 2 училища. Затова пък от други училища са получавани доходи по граждански договори. Такива са били сключени с дупнишките основни училища „Евлоги Георгиев“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Христаки Павлович“ и с училищата в селата Яхиново и Крайници. В ОУ „Христо Ботев“ в Крайници например са посочени 3 граждански договора в различни години – от 2012-а до 2015-а, на обща стойност 8978 лв. Общата сума от всички учебни заведения е 12 209 лв. Парите е трябвало да бъдат внесени в дружеството, а не Терзийска да ги получи лично като физическо лице.

В доклада е посочен и конфликт на интереси заради снахата на бившата управителка – Димитрина Димитрова-Терзийска. Тя е работела в дружеството на 8 часа, като същевременно е била назначена на 4 часа в общинското предприятие „Паркинги и гаражи“, намиращо се на същия етаж, в което се помещава и счетоводната къща. Снахата е получавала и месечни надбавки в порядъка от 150 лв. до 500 лв., както и средства за работно облекло от двете предприятия едновременно. Според доклада са налице и други връзки, които биха могли да представляват конфликт на интереси. Служителите на счетоводната къща са получавали бонуси за Коледа, Великден и 24 май по 550 лв.

Докладът показва, че са сключвани договори с мобилен оператор, въпреки че съществуващият тогава не е изтекъл, закупувани са и мобилни устройства на цени между 600 и 1200 лв. Одиторите са открили фактури за закупена мебелировка за офиса на счетоводната къща, каквито там нямало.

През одитирания период по разпореждане на управителя са закупувани стоки, нямащи общо с дейността на дружеството. Това са бонбони, шоколадови яйца, кола, силиконови форми за мъфини, очила с падащи очи, детски раници, детски чехли. Фигурират и козметика, парфюмерия, сувенири, саксии за цветя и други. Хиляди левове са давани за ученически пособия, канцеларски материали, хартия, химикалки.

Констатирано е, че са организирани семинари в хотел в района на Рилския манастир и в Гърция, като за двете е платено около 6500 лв. Не е ясно обаче колко са били участниците, имало ли е лектори, учители, директори. Според одитиращите „престоят в Гърция може би е „групова екскурзия“ с част от колектива и гравитиращи около финансово-счетоводната къща външни лица“. Дружеството е платило и престоя на управителката си в санаториум, като по същото време тя е трябвало да бъде на домашно-амбулаторен режим.

Установени са и 10 случая на подмяна на оригинални фактури с фалшиви. Платени са и 2000 лв. за концерт на Николина Чакърдъкова за празника на Дупница през 2012 година. Констатациите са описани в 24 страници. Одитът препоръчва на кмета на община Дупница да уведоми прокуратурата и АДФИ.
Припомняме, че Видовден за Иванка Терзийска наближи покрай  скандала с домакинката в детската градина в село Бистрица Даниела Манева, срещу която се води дело за злоупотреба с 87 000 лв. от месечните такси на децата. В продължение на 5 години Манева не е внасяла по сметка на общината таксите, внасяни от родителите. Тогава счетоводството на детската градина се водеше от финансово-счетоводната къща. След като се разбра за злоупотребата, Иванка Терзийска беше заявила, че при нея са идвали само документи за осчетоводяване и тя не е боравила с пари. Последва проверка от общината във всички детски градини, при което бяха установени изразходвани надлимитни средства и други нередности. Във връзка с това кметът Методи Чимев разпореди всички детски градини да преминат на финансово обслужване от общината, при което още първия месец бяха спестени 100 000 лв. от разходи за счетоводни дейности, извършвани преди това от Общинската счетоводна къща.

Припомняме още, че преди 1 година комисия от общински съветници извърши проверка в счетоводната къща и излезе с доклад, че не са открити финансови нарушения. Единствената констатация в доклада беше леко завишаване на разходите за канцеларски материали, които управителката обещала да ги намали.