Солени глоби в Гърция ако си сложите палатката извън къмпинга

 

Гърция притежава огромна брегова ивица и безкрайни плажове, както и невъобразимо много места за къмпингуване. Въпреки това, туристите, които искат да избягат от комерсиалните хотели и човешката гълчава и са предпочели уединението сред природата на палатка или каравана (кемпър), трябва да се съобразят с няколко категорични забрани на гръцките власти, неспазването на които ще им струват скъпо. Първото условие е, че палатки и кемпъри трябва да се поставят само и единствено на определените за къмпинг места, разказват от “Български новини”.

Свобдното къмпингуване е забранено от съображения за сигурност. На къмпингите има течаща вода, тоалетни, електрическо захранване и всички необходими условия. Решите ли, да го правите на свобдно избрано място, рискувате сериозни санкции, които стигат до 150 евро и в крайни случаи до затвор за три месеца.

Другото условие е, никога и по никакъв начин да не се пали огън сред природата. Това е строго забранено извън определените места, а наказанията в този случай са много сурови. Глобите са с хиляди евро, а при нанесени щети, затворът е гарантиран с продължителен престой. Преди години, няколко наше сънародници бяха предизвикали горски пожар с фойерверки и само намесата на дипломацията ги спаси от дългогодишни присъди и солени глоби.

Много е важно и да не оставят боклуци сред себе си. замърсяването на природата се третира също като тежко нарушение и отново се санкционира, като глобите започват от 200-300 евро.

Достъпът до водоеми при риболов трябва да става само пеша или с колело, а колата трябва да оставите на поне километър от там. Шофирането по земеделски земи е административно нарушение и се наказва в зависимост от нанесените щети, като рискувате и парични граждански искове от потърпевшите стопани.

Спазването на тези прости правила ще ви предпази от неприятности и ще ви даде възможност да се насладите на безкрайното море и слънце.