Митничарите от Кулата „откраднаха” адвокатите Марковски, делото за смъртта на гарда на Галеви – Отвертката от Дупница, отново запецна навръх рождения му ден

 

Владимир и Иван Карастоянови

Майката на Николай Радев – Гълъбина, долетя в Кюстендил от Кипър за заседанието, проплака: С оправдания за високо кръвно и хемороиди защитниците отлагаха делото, детето ми гние в земята, искам доживотни присъди

Гълъбина Радева, майка на убития Николай Радев

Участието на Димитър и Марин Марковски като защитници по мярката за неотклонение на задържаните митничари при специализираната акция на ДАНС и ГДБОП на Кулата отложи делото за убийство на Николай Радев – Отвертката в Кюстендилския окръжен съд. На поредното заседание по процеса, където подсъдими са известната дупнишка фамилия Карастоянови, трябваше да бъдат разпитани свидетели на държавното обвинение. „Специално си дойдох от Кипър за делото, искам нещата най-после да приключат. На тази дата детето ми имаше рожден ден и смятах, че ще има заседание. Омръзна ни от тези отлагания, единия път адвокатите вдигнаха кръвно, сърдечна криза и какво ли не, а в същото време даваха пространни интервюта по телевизията. После пък се отложи, защото някой си имал хемороиди. Нещата се протакат умишлено. Аз вярвам в съда, но нека, щом като толкова боледуват, прокуратурата да ми назначи служебни защитници. Моето дете гние в земята, искам доживотни присъди“, заяви майката на убития гард на Братя Галеви, Гълъбина Радева.

Дияна и Николай Карастоянови

„Чувствам вече, че ни се подиграват. Вече трета година, започваме и четвърта. Не вярвам на никого. Нервите не ми издържат, всеки път, като приближава делото, се напрягам, чувствам се зле. Надявам се поне съдиите да са справедливи. Не знам кога ще свърши това дело, но убийците трябва да си получат заслуженото. Въпреки че съм в чужбина, но ги засичам в Дупница – Карастоянови се държат нагло. Разхождат се, а моето хубаво дете гние, изядоха го. Само бог може да те лиши от живот, а сега животът ми се преобърна“, каза още Гълъбина.

Делото ще продължи да се гледа на 21 юли тази година. „По такова тежко дело подсъдимите са в правото си да искат да бъдат представлявани от техните защитници. В случая колегите Марковски трябва да се явят на заседание на Специализирания наказателен съд, където ще се гледат мерки за неотклонение. При положение че има задържани лица, то тези дела са с приоритет“, заяви адвокат Тервел Раев, защитник на обвинения в убийство Николай Карастоянов.

„Още вчера съдебният секретар ми се обади, че ще има отлагане на делото. Не съм се интересувал каква е причината, но показвам процесуална дисциплина. За следващото дело трябва да бъдат разпитани свидетели на държавното обвинение, те обаче са в чужбина. Има вариант да бъдат прочетени техните показания, дадени на фазата на досъдебното производство. Лично, аз като процесуален представител на Гълъбина и Юрий Радеви, родителите на убития Николай Радев, ще искам разпит на двама свидетели. С тях ще докажа какво е било състоянието на пострадалото лице преди инцидента в дупнишкото заведение „Колата”. Трябва да бъде приета и съдебномедицинската експертиза. Важната за нас психологичната експертиза все още не е изготвена, така че делото няма да приключи на 21 и юли. Тя трябва да обясни дали Карастоянови са действали в състояние на афект“, заяви адвокат Емил Атанасов.

На заседанието пристигнаха и тримата обвиняеми в убийството – стоматологът Владимир със синовете си Николай и Иван Карастоянови. С тях беше и съпругата на Николай, Диана.

Тримата са привлечени за престъпление по чл.115 вр. чл.20, ал. 2 и ал.4 от Наказателния кодекс. ”На 11.03.2014 г. в град Дупница, в кафе-аперитив “Колата”, Николай Карастоянов – извършител, в съучастие с Иван Карастоянов (негов брат) и Владимир Карастоянов (негов баща) – помагачи, умишлено умъртвили Николай Радев, известен в града с прякора “Отвертката”, е формулирано в обвинението, където пише още: „Причина за жестоката разправа била краткотрайна връзка между Николай Радев и Владимира Карастоянова, в резултат на която последвали влошени за дълго време отношения със семейството на младата жена.
Вечерта на инцидента Радев и Карастоянова се срещнали случайно в кафене “Колата”, при което мъжът започнал отново да я обижда. Тя се обадила на баща си с молба да дойде в заведението и да я защити. Обвиняемият Николай Карастоянов се отзовал на молбата на дъщеря си и тъй като Радев бил известен като ММА спортист, взел със себе си нож с острие около 10-12 см. След първоначални взаимни нападки и обидни думи скандалът между тях ескалирал, заплахи и закани се отправяли от двете страни. Не след дълго, за да го подкрепят, дошли Иван и Владимир Карастоянови, които носели със себе си метален предмет с дължина около 30 см.
На Радев била нанесена прободна рана в коремната област, довела до масивна кръвозагуба, която станала причина за неговата смърт. Тя настъпила в реанимационното отделение на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Дупница, където вечерта на убийството обвиняемият Николай Карастоянов бил дежурен анестезиолог и единственият реаниматор в онзи момент. Въпреки предприетите реанимационни мероприятия от обвиняемия и неговите колеги Радев изпаднал в хеморагичен шок, в резултат на което настъпила и смъртта.”