ОбС – Дупница блокира проекта за депото в Джерман, общината остава без сметище и под угрозата от 7200 евро глоба за ден

 

Три гласа не стигна, за да мине докладната на кмета за промяна статута на земите, които трябва да приемат депото

Съветниците В. Инкьова и Й. Никулчин от ГЕРБ, Сл. Павлов и Хр. Михалчев от РБ, д-р Кр. Бонев, В. Зашева и Е. Христов бяха големите отсъстващи

К. Костадинов: Искам ликвидация на общинската болница, свършена е, протежето на БСП Л. Таушански я удави в дълг от 1 млн. лв.

Пехливански го засече: Пред БСП ще стоиш прав, когато говориш, защото на колене се моли да те сложим за председател на ОбС

Дупница остава без сметище до края на годината. Тогава държавата ще закрие дупнишкото сметище над жк „Бистрица” до Вангелова чешма заради угрозата от сурова глоби в размер на 7200 евро на ден, а проектът за новото депо отново попадна в задънена улица. Затова кметът Методи Чимев е търсил помощ от съседните общини. Община Перник е била първата, но кметът д-р Вяра Церовска е отказала да приеме боклук от Дупница, стана ясно на сесията днес. Най-вероятно останалите общини ще направят същото.

Йордан Йорданов

Въпреки това днес общинските съветници не стигнаха до мнозинство, с което да приемат докладната на кмета Методи Чимев за промяна предназначението на земеделските земи, на които е предвидено да се изгради депото в село Джерман. Докладната не мина и по този начин реализирането на проекта беше блокирано за неопределено време. За предложението на кмета Чимев гласуваха 19 общински съветници, а бяха необходими 22 гласа.

Групата на БСП и екскметът Пламен Соколов гласуваха с „против” и „въздържал се”.

Гражданите не можаха да повярват на очите си, като видяха, че Лорета Николова от „Народен съюз” и съпартиецът й Ивайло Шаламанов гласуваха „за”. Костадинов директно посочи с пръст Николова, като подчерта, че на председателски съвет тя и съпартийците й са подкрепили идеята депото да се изгради в Пиперево, а по-късно са гласували против. „Какво Ви промени от тогава досега”, заяде я лидерът на ОДБ Костадин Костадинов, който гласува депото да се реализира в Джерман, макар да е протестирал срещу депото редом с джерманци. Третият съпартиец на Николова – Спас Андреев, изобщо не дойде на сесията. На заседанието не дойде съветникът от ГЕРБ Виолета Инкьова, д-р Йордан Никулчин напусна малко преди тази точка. Неговите колеги поясниха, че му се е наложило спешно да оперира дъщеря си в дупнишка хирургия. Отсъстваха още съветниците от РБ Славчо Павлов и Христо Михалчев, не дойде и д-р Крум Бонев, както и Виолета Зашева, шефът на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов.

Ивайло Попов и Станислав Павлов

Костадин Костадинов шашна аудиторията с изявлението: „Искам ликвидация на общинската болница или приватизация за 1 лв., тя е приключила, това е краят й”. Освен това Костадинов нарече болницата „гнездо на търтеи” и „царство на общински съветници и доктори, които я източват”.

Известно е, че той е икономически директор на частната болница в Дупница. По думите на Костадинов от началото на годината лечебното заведение е хлътнало с около 90 000 лв.

На микрофона излезе д-р Йордан Никулчин, който обяви, че парите са загубени за обезщетения на служители, освободени от работа, а не за глезотии. Той добави, че ако не са били тези съдебни дела, болницата излиза на печалба от 3000 лв. за първи път от години.

Съветниците одобриха докладната да бъде назначен конкурс за постоянен управител на болницата. Той е насрочен за 2 август, на 5 август беше насрочена извънредна сесия на ОбС, на която трябва да се избере управител. Не стана ясно какво ще се случи, ако конкурсът се провали и не се яви нито един кандидат.

Освен това стана ясно, че общинският съветник от ГЕРБ Йордан Никулчин е назначен за заместник-управител без портфейл, но въпреки това за тази допълнителна дейност управителят му е отпуснал допълнителни 300 лв. към заплатата.

Георги Пехливански

„Това не е ли е конфликт на интереси?”, питаха общинските съветници, но зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов, който оглавява комисията за конфликт на интереси, не каза нито да, нито не. Известно е, че Йордан Никулчин се съгласи да влезе в листата на ГЕРБ, като главната му мисия беше именно оздравяването на общинската болница.

„Ако болницата не бъде спасена и не се мобилизираме всички, аз работа в ОбС нямам”, отсече Никулчин, който е дългогодишен хирург в болницата.

„На кой му дреме за общинската болница, колко му дреме например на Йордан Йорданов”, изцепи се от микрофона за пореден път Костадин Костадинов, а съветникът от ГЕРБ скочи като ужилен и смая присъстващите с изказването: „На мен ли не ми дреме? Аз съм бил зам.-директор на „Пътни строежи” цял живот. Сега вече съм пред пенсиониране, а съм там от 25-годишен, когато ти още не си бил роден. Аз най-много от всички тук искам Дупница да се развива. Тук са децата ми, тук са внуците ми. Аз съм построил фонтана пред общината, аз наредих плочките по площада, пътен възел „Байкал”, аз съм асфалтирал пътищата от времето на кмета Пилев, които и до ден днешен не са трепнали”, занарежда Йорданов, който многократно е обвиняван от съветниците в конфликт на интереси, тъй като има съмнения, че е изпълнявал много скъпоплатени обществени поръчки.

Пламен Соколов обяви, че някой в залата е почивал на Сани Бийч в Гърция за 400 евро на вечер, Даниела Симова го скастри, че е била, но цената и далеч по ниска, тя има и хотел със същото има на Приморско.

 

„Ето сега направи сам признания, като заяви, че той е ремонтирал площада, улици и се гордее с това”, гръмнаха общинските съветници в един глас.

11 500 лв. съветниците отделиха от парите на дупничани, за да оборудват с климатици социалните жилища, построени в района на бившите казарми. Зам.-кметът Крум Милев заяви за „Вяра”, че парите не са от бюджета, а са включени в проекта за изграждането на жилището и са задължителна част.

Стана ясно, че общинското предприятие за сметосъбиране няма да започне работа и през тази година. Причина за това е фактът, че съдовете за събиране на смет не са собственост на общината, а на занимаващата се с тази дейност фирма. Така се оказва, че общината трябва да си купи съдове. За това съветниците заделиха от бюджета 400 000 лв. Екскметът Пламен Соколов обясни, че съдовете не са били собственост на фирмата нито по негово време, нито при кметуването на градоначалниците Първан Дангов и Асен Пилев. „По време на Атанас Янев престанах да следя процеса и явно тогава е станала промяната.”

Пламен Соколов

Най-колоритните изказвания на сесията направи Пламен Соколов. Той захапа колегите си, че човек в залата е отдъхвал в „Сани бийч” в Гърция, намиращ се на първия ръкав на Халкидики. Соколов уточни, че нощувката там е 400 евро на вечер и комплексът предлагал яхти, голф игрища и други невероятни удоволствия. Соколов заяви, че отпускарят се е върнал вчера и зададе въпроса има ли някой от залата, който да е отдъхвал там. Всички мълчаха, само Даниела Симова от ГЕРБ заяви, че преди година е била там, но цената изобщо не е била 400 евро, а е далеч по-скромна.

В залата имаше много общински съветници с бронзов тен, но най-тъмен от всички беше Костадин Костадинов.

Даниела Симова замахна да прасне червения лидер Станислав Павлов с юмрук за това, че не гласува да депото в Джерман.

Още повече почерня Костадинов, когато пред него застана общинският съветник Георги Пехливански. Той се обърна с думите: „Когато говориш за БСП, ще стоиш прав, защото, за да седнеш на председателския пост на Общинския съвет, преди 2 години ти дойде при нас в централата и се моли да те изберем”. Гневът на Пехливански беше предизвикан от изявлението на Костадинов, който заяви, че управителят на болницата Любомир Таушански, който остави дълг от 1 млн. лв., е избран с гласовете на БСП.

Съветниците се съгласиха да дадат под наем автогарата, тъй като това е изискване на новата нормативна уредба.

Съветниците на ГЕРБ имат традиция да пият кафе и да си споделят след всяка сесия.

Костадин Костадинов