Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган. Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа, обясни тя по бТВ.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че „в България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта“.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че подкрепя президента за борбата с корупцията и съдебната реформа.

Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС, преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат, коментира Йотова.

Вицепрезидентът категорично се обяви за оттегляне на Бетина Жотева от СЕМ заради скандала с отправените срещу журналист заплахи. На „Дондуков” 2 не са проверявали дали е възможно да оттеглят Жотева и с кого да я заменят. Разговори по темата обаче предстоят.

Please follow and like us: