На фестивала „Еньовденски тайнства“ в село Делчево: За втори път конкурсът „Най-красив еньовденски венец“ спечели Иванка Желязкова от с. Баничан, втора е Богослава Стоянова от Гоце Делчев, а трета – Анжела Велчева от Радомир

Девойки плетоха венци от цветя, с които се явиха на традиционния конкурс „Най-красив еньовденски венец“.

 

Миналогодишната победителка в конкурса „Най-красив еньовденски венец“ Иванка Желязкова от с. Баничан отново взе първото място на традиционния двудневен фестивал „Еньовденски тайнства“ в с. Делчево, посветен на един от най-хубавите и магически празници през лятото – Еньовден.

И тази година интересът към фестивала „Еньовденски тайнства“ в Делчево, организиран от община Гоце Делчев, бе голям. Освен от общината на него присъстваха гости от Радомир, София и чужбина – Германия, Финландия и др.

Топ готвачът от телевизионния екран Лео Бианки
 Учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ разкриха интересни рецепти за вкусни ястия, приготвени с ароматни билки
 Девойки плетоха венци от цветя, с които се явиха на традиционният конкурс „Най-красив еньовденски венец“

На трето място бе класиран бе венецът, изработен от Анжела Велчева (вдясно) от Радомир.

В петък вечерта и малки, и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя. Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността Вълчова тумба. Сутринта в 05,00 часа те посрещнаха изгрева на слънцето и браха най-лековитите билки в митичната  местност.

Победителката в конкурса Иванка Желязкова (вляво) и втората – Богослава Стоянова от Гоце Делчев (в средата)

По-късно на селския площад девойки плетоха венци от дъхави цветя, с които се явиха на традиционния конкурс „Най-красив еньовденски венец“. Иванка Желязкова от с. Баничан отново взе първата награда. На второ място журито класира Богослава Стоянова от Гоце Делчев, а на трето място бе венецът, изработен от Анжела Велчева от Радомир. Победителките получиха специални награди, които връчи кметът на Делчево Иван Панайотов.

Еньовденската буля отново отправи своята благословия, а всички, които пожелаха, се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет. Присъстващите на фестивала научиха интересни рецепти за вкусни ястия, приготвени с ароматни билки от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“, от които всички присъстваща имаха възможност да опитат и да се възхитят от майсторството на учениците от специалността „Готвач“. Специален гост на фестивала тази година бе топ готвачът от телевизионния екран – италианецът Лео Бианки. Заедно с ученици от професионалната гимназия той демонстрира как се готви вкусният италиански специалитет паста гудзини, подправени с български билки.

Проявяващите интерес към позабравения занаят грънчарство имаха възможност да посетят импровизираното ателие на селския мегдан. Под ръководството на изкусен майстор всеки можеше да пробва уменията си в този старинен български занаят.

За празничната атмосфера на фестивала се погрижиха танцовата формация „Неврокопчанче“ и популярната в последно време сред младите участничка в шоуто „Х фактор” Дара.

„Фестивалът се превърна в една чудесна традиция, която привлича все повече хора не само от региона, а и все повече туристи посещават село Делчево специално за този фестивал. Замисълът се разбира от самото име на фестивала. Еньовден е един от най-интересните празници и един от най-магичните дни в годината. Който не е ходил в село Делчево, няма как да разбере, но който е ходил, знае колко прекрасно и интересно място е то“,  отбеляза Даниела Крантева, главен експерт „Връзки с обществеността“ към община Гоце Делчев. По думите й в този магичен ден слънцето е посрещнато в м. Вълчова тумба край Делчево, като хората са се събрали там още от 05,00 часа сутринта“.