С бродиране на сувенирни топки стартираха културните вечери в Банско

 

С демонстрация бродиране на сувенирни топки бе открито третото издание на формата Културни вечери „Традиции и изкуство” в Банско. Мария Кушлева, пазител на банските традиции и занаяти, пременена в народна носия, разкри етапите на изработване на сувенирни топки и тънкостите при украсяването им, бродирайки цветни фигури.

Паралелно с това гости и жители на планинския курорт се отбиваха на втория етаж на Посетителския информационен център, за да разгледат изложбата „Да погледнеш в бъдещето” – една ценна колекция на Райна Барякова. Експонирани са автентични бански носии – жътварска, невестинска, великденска, божикева, неделна, атлазен фустан със съответните забрадки, престилки, бродирани горни ризи, прескутници и плетени чорапи. Икони, изработени с мъниста, камъни и пясък, красят стените на фоайето на инфоцентъра. Интерес предизвикват куклите, направени от царевична шума, и красивите бутилки, декорирани с отпадъчни материали.

На Еньовден в късния съботен следобед активните представителки на пенсионерския клуб в Банско запретнаха ръкави и върнаха към нов живот едно отдавна забравено женско занимание – преденето. Деца зарадваха с китки от еньовски билки, събрани преди изгрев слънце, представителките на нежния пол в публиката. Демонстрацията бе съпроводена от автентично музикално оформление на женска фолклорна група „Пирински бисери” – гр. Банско.

Културните вечери продължават до 3 септември, като освен демонстрациите на бански занаяти Музеен комплекс – Банско организира еднодневни инфотурове с микробус до археологически комплекс „Св. Никола” и късноантична крепост „Ситан кале” и образователни интерактивни игри „Деца в музея”. Паралелно с това в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда, пеене, народни танци, а всеки четвъртък в Посетителския информационен център ще се прожектират филми за Банско.

По време на третия сезон на вечерите ще бъдат представени 16 изложби на местни автори, сред които изложба на носии, резбовани икони, енергийни картини, живопис, художествена обработка на дърво и дървопластика.