Родители сигнализираха: Учители в СУ “Отец Паисий“ в Самоков пишат по-ниски оценки на завършващи 7-и клас, след като ги разпитват дали ще останат там, или ще кандидатстват в друго училище

Лиляна Минкова
  • Директорката Лиляна Минкова: Колегите са професионалисти и не биха си позволили субективно отношение, дори оценките се оформят в полза на децата, вижте дневника 

 

Учители постъпват нечестно със седмокласници от СУ “Отец Паисий” в Самоков, които след 8-и клас ще кандидатстват в друго училище, при оформянето на оценките им. Такъв сигнал постъпи от група родители, пожелали анонимност, на редакционната поща на в. „Вяра”. Директорът на училището Лиляна Минкова обаче твърди, че дори напротив – оценките са оформени в полза на учениците с покана те да се видят на място в дневника. „Синът ми е в седми клас, той и съучениците му завършат основно образование и трябва да кандидатстват за осми клас. При оформянето на оценките постъпват много нечестно. Разочаровани сме и ние, и учениците. Най-напред учителите ги питат къде ще учат в осми клас – при тях или на друго място. Тогава решават какви въпроси да им зададат – по-лесни или по-трудни, и какви оценки да им поставят за срока и годината. Ако остават при тях – по-висока оценка, ако кажат, че искат да учат в друго училище – съответно по-трудни въпроси и по-ниски оценки. Нямат значение трудът и оценките на децата през годината. Жалко че децата ни още в седми клас трябва да се разочароват от училището и от постъпките на учителите. Така на много от децата ни се налага да лъжат, че ще останат в това училище, за да бъдат “възнаградени” за това.

Нали сме свободни, нека децата ни свободно да изберат професията и училището, в което искат да учат! Нека да не ги разочароват още на тази възраст!”, пише в сигнала на родителите.

 

По повод сигнала потърсихме за коментар директора на СУ “Отец Паисий“ – Самоков Л. Минкова с въпросите дали е вярно, че най-напред учителите питат учениците къде ще учат в осми клас – при тях или на друго място?  Вярно ли е, че тогава решават какви въпроси да им зададат – по-лесни или по-трудни, и какви оценки да им поставят за срока и годината? Вярно ли е, че ако остават при тях – по-висока оценка получават, ако кажат, че искат да учат в друго училище – съответно по-трудни въпроси и по-ниски оценки? Ето какво заяви Лили Минкова пред репортер на „Вяра“: “Няма нищо вярно в това и не знам какво визирате. Нашето ли училище визирате? Аз съм Минкова на „Отец Паисий”, не, няма подобно нещо. Много ви моля, първо си проверете информацията. Това са глупости, не знам от кого е сигналът и кой се е разписал, но няма такова нещо в нашето училище. Моите учители в 10 ч. и родители, и деца са горе в актовата зала, отидете на място в актовата зала, за да проверите истинността на сигнала. Това са ми най-добрите класове в училище и всички остават при нас. Само 2 или 3 деца излизат от училище. Какво значи, че има сигнал, аз мога да напиша всякакъв сигнал за друго училище. Това е абсолютно неистина“. отсече директорката Л. Минкова, като прекъсна връзката.

По-късно на място в редакцията на в. „Вяра” Минкова заяви още: „Колегите са професионалисти и не биха си позволили субективно отношение и оценка на учениците, няма как да си позволят подобно поведение. Дори мога да кажа, че оценките са оформени в полза на учениците и годишната им оценка е по-висока. Имаме достатъчно ученици и нови паралелки, освен това при нас преподава и ЮЗУ преподавател. Поканих ваш представител лично да провери оценките в дневника, за да се убеди, че няма ощетени”.