Съветниците в Сапарева баня казаха „да” на търг за земеделска земя за отглеждане на жен –шен

 

Близо 20 декара общинска земя да бъдат отдадени под наем след тръжна процедура, решиха общинските съветници в Сапарева баня. „ Лично на мен първоначалната тръжна цена ми се струва завишена. Предложението е за 100 лв. годишен наем на декар. По всяка вероятност на търга ще се яви като кандидат и новосъздаденото общинско дружество „Нов път“ ЕООД. Ние по принцип от опозицията гласувахме против. Мнението ни е, че не е работа на общината да се занимава със земеделие. Тя може да подпомага този сектор. Общината си има достатъчно ангажименти“, коментира съветникът Костадин Николов. Той допълни, че в дружеството като партньор  участва и китаецът -инвеститор Би Юн Чой. Съвместното дружество е с капитал от 4 000 лева разделен по-равно между двамата партньори.

„Няма нищо лошо общината да се занимава с отглеждането на такава култура, тъй като това е свободна ниша на пазара, а след като ние в Сапарева баня имаме необходимите условия, трябва да се възползваме. Това е и допълнителна възможност да влязат свежи пари в икономиката на града. Освен това по този начин ще бъдат разкрити и нови работни места“, коментира кметът Калин Гелев.

Съветниците  дадоха и съгласието си, кметът на общината да издаде заповед за насрочване на търгове за продажба на дървесина, от общинския горски фонд . Предварителната стойност на дървения материал е 500 000 лева.

Традиционно бяха одобрени мотивирани искания, внасяни от Дирекция „Земеделие“ по така наречените параграфски земи  за възстановяване на имоти. „Това означава, че все по-често хората обръщат внимание на земята и интересът се повишава“, коментираха избраниците от Сапарева баня.