Долбонабнци хапнаха курбан за празника в най-големите жеги, Петър Кьосев почерпи за имен ден

 

С високи над 30 градусови температури долнобанци и техните гости отбелязаха един от големите християнски празници – Петровден.  Ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествената света литургия в енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица”, песнопенията бяха на църковния хор с ръководител Румяна Дамянова.

Дванайстият храмов празник на църквата “Свети апостоли Петър и Павел” отбелязаха колектива и почиващите в Базата за отдих “Секвоя” /Почивния дом на МВР/ в новото село Свети Спас в подножието на Рила планина. Водосвет за здраве, благоденствие и успешен летен туристически сезон за работниците и служителите от почивната станция отслужи енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което той поведе и празничното литийно шествие около храма, придружаван от жените от църковния хор с ръководител Румяна Дамянова и присъстващите на службата миряни.

След като отец Пламен освети специално приготвения за празничния ден курбан всички седнаха на тържествен обяд в столовата на почивната станция, жените от църковния хор попяха тропарни песни за светии, а по традиция Петър Кьосев почерпи всички за своя пореден имен ден.

С тържествени църковни служби, водосвети и курбани за здраве и благополучие празникът в чест на апостолите Петър и Павел бяха отбелязани от мираните и на светите места в района – храм-параклисите “Свети апостоли Петър и Павел” в самоковските села Радуил и Марица.

Любомир Кузев