Павел Глоба е може би най-добрият руски астролог. Общо взето рядко прави гръмки прогнози, но четирите пъти, когато го е вършил, е познавал.
Позна, че в Украйна ще има преврат през 2014 и тя ще се разпадне на три части, позна, че от 2016-та започва бавният разпад на ЕС, който ще се точи около 5-6 години. Конкретната му прогноза бе, че в рамките на тези 5-6 години ЕС ще се запази на книга, но ще се промени толкова много, че всеки ще започне да се спасява поединично или в малки групи от по 2-3 държави.
Миналата година с точност прогнозира неуспешния преврат срещу Ердоган, като специално вмъкна, че покрай него „ще превърнат в мъченик един дядка в Америка“.
Оттогава не се беше включвал с прогнози. Прави го сега и то пак с гръмка. Конкретните детайли започват в 22:50. Дотогава обяснява в какво ще се изразява предстоящото слънчево затъмнение през август и че е хубаво през този месец да не се пътува със самолет.
Прогнозата му е, че това затъмнение ще е пълно повторение на слънчевото затъмнение от 1831 година, което, също като това, се е наблюдавало върху цялата територия на САЩ и затова е било наречено „Великото американско затъмнение“. То е отпушило страстите, довели след половин година до първото въстание на робите негри, предвождани от Нат Търнър, последвано 30 години по-късно от гражданската война в Америка. Самият Търнър казвал, че към въстанието го подтикнало именно затъмнението, в което той получил видение – „ръката на черния човек, която покрива слънцето“, и това бил знак за начало на въстанието. При това въстанието започнало именно на 21 август, в същия ден, когато 200 години по-късно ще се случи следващото „Велико американско затъмнение“.
Според Глоба сегашното затъмнение ще предизвика други, също толкова ярки събития в САЩ. Той подсказва какво може да се случи: политическо убийство, но не какво да е, а демонстративно покушение срещу ярка харизматична личност. Това може да е и Тръмп, но Глоба се застрахова, че не знае точния час на раждането му. Ако е роден сутринта, това означава, че може би той ще е главната мишена в кървавото събитие, което може да се случи в края на август-началото на септември. Глоба твърди, че затъмнението ще доведе и до нагъл терористичен акт, извършен от религиозни фанатици, пак в Америка.