Нестинарски ритми, пърленките на Ангел и самоковска шевица на майсторката Ани Йовева белязаха празника „Магията на Рила“ в Боровец

 

Горещи нестинарски ритми, сувенири, бижута, пърленки и веселие украсиха стария център на Боровец по време на празника „Магията на Рила“. Три дена курортът забавлява малки и големи с песни и танци. В неделя бе даден финал на фестивала „Магията на Рила“.  Любопотно е, че за лого на фестивала бе използвана самоковска шевица, изработена от майсторката Ани Йовева. Герои на феста бяха десети музиканти и танцьори, но и занаятчии, които показаха изделията си. „В Европа и в Америка много се търсят направените на ръка гердани и гривни, брошки, към тях и в Боровец имаше огромен интерес“ – сподели Мария Димитрова, която се представи с най-доброто, сътворено от нея за „Магията на Рила“.

„Ангел и прекрасният му екип ни приготвиха вкусни пърленки! В тази адска жега, …те са героои“ – споделиха гости на феста. „Е, разбра се, че и в Боровец има лято“ – добави Виолета Попова.

“Магията на Рила планина” 2017 се проведе за пета поредна година в Боровец – тридневно приключение с много песни, танци, възстановки и игри. Имаше конкурс за “Магична питка” и невероятни хайдушки игри, уроци по каба гайда, нестинарските танци Клуб “Чакър войвода” от Самоков официално откри събора със силен гръм на черешово топче пред любопитните погледи на присъстващите участници и гости, а концертът на Светла Дукатева беше едно естествено продължение на динамичния ден. На първи юли програмата продължава с концерт на Пепа Христозова, а в неделя, 02.07. съборът приключи с конкурс за автентична носия и курбан за здраве под звуците на “Сите Българи Заедно”

Марияна Вучова