Председателят на сдружението на джипатата в Самоков д-р Роза Митрева: Прави се безплатно изследване за хепатит С

 

 

Д-р Роза Митрева – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Софийска област съобщава, че има възможност да се направи безплатно изследване за откриване на Хепатит С.
„Изследването е част от Национална скрининг програма на НСОПЛБ ( Национално Сдружение на общопрактикуващите лекари в България). Повече информация заинтересованите може да получат в кабинета ми всеки работен ден – от 8 до 16ч.“ – допълни още д-р Митрева.  „Терапиите са все по-успешни и болестта вече е напълно лечима – дори е за кратък срок –  8 седмици. Проблем обаче остава откриването болните. 80% от болните в света дори не знаят, че са инфектирани с хепатит C. В България например само 3% от всички над 110 хил. заразени са диагностицирани и са започнали лечение.

Неслучайно хепатит C е познат като тихата болест, защото заразените живеят с вируса години наред, без да знаят, че са болни. А когато първите симптоми се появят, пораженията вече са сериозни. България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която лечението е напълно достъпно. От началото на годината досега са открити нови 60 души, заразени с вируса“ – казват от съсловната организация

Марияна Вучова