Сметището край Ихтиман продължава да дими, кметът К. Илиев: Не е коректно АПИ да обвинява сметището за катастрофата на „Тракия”, внесен е проект за  рекултивация  на стойност 2,5 млн. лв. в екоминистерството

   

Продължава да дими сметището край Ихтиман, за което се смята, че е причинило жестоките верижни катастрофи на АМ “Тракия”.   Почти веднага след тежкия инцидент от Агенция “Пътна инфраструктура” бяха категорични, че причина за катастрофата е димящото депо за отпадъци на общиина Ихтиман. Според кмета на Ихтиман в района постоянно се образуват мъгли. Тази сутрин това се случило за пореден път.

„Чух, че от АПИ обвиняват сметището, което не е коректно, докато разследващите не си свършат работата. Ако ще се обвиняваме институциите и да търсим с кого да си измием ръцете, не това е начинът, отговори кметът на Ихтиман Калоян Илиев.

Самото сметище е само на около 300 метра от автомагистралата. Боклуците в него тлеят от доста време насам. При вятър от север на юг този пушек пресича магистралата.  Депото за отпадъци не се използва. Предстои рекултивация, но пари за това в общината няма. Засега е внесен проект за еврофинансиране на стойност 2,5 милиона лева в екоминистерството.

Сметището се намира на едва 300 метра от пътя, по който в сряда се удариха 40 автомобила. Ранените вече са 31. Нова тв.