Щека №1на България Георги Величков триумфира на снукър състезание в Кюстендил

 

  Част от участниците в третото издание на Череша Снукър Оупън 2017

Третото издание на Череша Снукър Оупън в Кюстендил, има своя трети различен шампион. След титлите на Братислав Кръстев през 2015 и Иван Кюпов преди година, сега купата на победител вдигна Георги Величков. Снукър играчи номер 1 и номер 2 в крайното класиране за сезон 2016/2017 на Българска Снукър Федерация, съответно Величков и Кръстев, спориха за титлата на третото издание на турнира, посветен на Празника на черешата в града под Хисарлъка.

Щеки №1 и №2 на България- Георги Величков /вдясно/ и Братислав Кръстев изиграха вълнуващ финал

Под зоркото око на един от най-вещите ни рефери от Асоциацията на снукър реферите в България – Петър Наков, първите две български щеки сътвориха динамичен и резултатен финал. Особено забележителен беше вторият фрейм, където Величков наниза 55 точки и изглеждаше фаворит за фрейма, но след сбъркана черна Брандо отговори с точно същия брейк и така при 55-55 започна надиграване по зелена топка. Крайният резултат на финала 4-0, не може да изглежда по- категоричен, но всъщност мачът беше изключително завързан и първите три фрейма се решаваха по цветните.

Освен двете “халви” на финала, Величков и Кръстев окичиха турнира с общо 9 серии от 50 или повече точки, а пък номер 4 в България – Теодор Чомовски, избухна с първото сенчъри на кюстендилски турнир. На четвъртфинала, срещу един от най-силните си конкуренти – Виктор Илиев (номер 5 в България), Тео изоставаше 0-2, когато с разчистване до розова успя да открадне третия фрейм и явно набра сериозна инерция, защото в четвъртия фрейм заби красиви 101 поредни точки. С девет халви и едно сенчъри Череша Снукър Оупън 2017 се нарежда сред най-“плодовитите” турнири в България.

Победителят Георги Величков и организатора Юлиян Петров

Един от другите четвъртфинали също предложи драматичен пълен обрат. 16-годишният кюстендилски талант Дейвид Давидков беше на път да поднесе най-голямата изненада на турнира. С методична игра, търпение и някои изумителни вкарвания, Дейвид поведе с 2-0 срещу треньора си Братислав Кръстев. В третия фрейм, Давидков направи страхотна серия от 41 точки и чувствайки се с единия крак вече в следващия кръг, рязко се отпусна. Кръстев, притиснат максимално до стената, нямаше какво да губи и със зъби и нокти се добра до тактическо надиграване по последна черна топка. Кюстендилецът за малко не я флукна за победа, но пък и не я заложи за вкарване. Брандо го контрира с по-добре получил се отколкото замислен сейф, за което вдигна ръка. Дейвид изигра заучено сейфти, но съблазнително я заложи за крос-дабъл в среден, а на Кръстев не му трябваше покана и със сила реализира триковия удар, с което прекърши съперника си. В следващите два фрейма Брандо направи серии от 56 и 48 и така се изплъзна на косъм и продължи към полуфинала с миналогодишния шампион – пловдивчанина Иван Кюпов.

Теодор Чомовски /в средата/, избухна с първото сенчъри на кюстендилски турнир 101 точки

Брандо още се носеше по гребена на вълната от миналия мач и бързо спечели първия фрейм. В следващите три фрейма на Кюпов все не му достигаше по малко, за да запише игра в актива си и Брандо спечели с 4-0.

Общо 19 състезатели от Македония и България взеха участие в турнира, като 7 от тях са обещаващи млади таланти (под 18 год.) от Пловдив, София и Кюстендил.

Номер 1 за сезон 2016/2017 от Скопие – Павле Данилов, срещна нашия номер 4 – Тео Чомовски. В “полу”-дербито Тео беше категоричен и не даде нито фрейм на Павле.

Другият състезател от Македония – Даниел Стойкович, също удари на камък в лицето на нашия номер 5 – Виктор Илиев. И тук мачът завърши с бърза победа 3-0 в полза на софиянеца.

Сега на всички вниманието е насочено към Скопие, където на 15-16 юли в Gran Club ще бъде проведен “Gran Summer Snooker Tournament”.

Краси Ценкова