Майката на бизнесмена Николай Банев – Мария организира литературна вечер с чичото на снаха си Евгения – д-р Николай Тодоров

Авторът на „Спирка земя“ : Писано е , но от тебе си зависи … Не наранявай!

Майката на бизнесмена Николай Банев – Мария представи книгата на д-р Николай Тодоров от Асеновград „Спирка земя“. Това стана в една от най-красивите зали на комплекс „Русалка“, която беше пълна с приятели , почитатели на хубавата книга, журналисти и приятели на семейството. Оказа се, че д-р Николай Тодоров е родственик на снахата на Мария, Евгения Банева. „Изключително ми е драго да представя пред Вас творчеството на един голям човек, който е родственик на моята прекрасна снаха Евгения“, заяви Мария Банева , която е бивш шеф на културата в Хасково, в момента пенсионер и добави, че книгата е сборник от разкази по истински случаи, в които д-р Тодоров е възкресил хората от родното си село Манастир, намиращо се в Преспанския дял на планината Родопи, извисило се на 1,5 км надморска височина, недалеч от Асеновград.

„Учеността не ни прави по- човечни, както набожността не ни прави по-божествени, а любовта. Може би най ни трябва, най-човешкото, все по- невъзможното, пожертвано заради амбиции и суета, простичкото: не наранявай, да си спомним древната поговорка „Каквато и да ти е славата – камъкът ще бъде твоят белег“. Нека съзнаваме, че земята е само спирка, на която сме смъртни и неповторими. Генът се повтаря математично на милиарди души, на практика никога. Щом така ни е създал Бог, това не е случайно, има нужда от всеки от нас. Всички сме братовчеди на тази земя“, заяви авторът и бе бурно аплодиран. По настояване на аудиторията той прочете един от любимите си разкази, озаглавен „Чертичката“ и повече от половината в залата плакаха на здравата житейска мъдрост и стоицизъм на столетницата баба Хуба от Манастир, която смята, че „всеки трябва да си пренесе времето“. Освен за нея авторът разказва и за бай Иван, който продължава да ходи по 50 км пеша дневно с половин бъбрек и така забавя, изтичащото му време. За злосторника, който се преобразява, тъй като е застигнат от най-страшното отмъщение – затрупан е с добро, за бащата Наско, който преди да умре, завещава „ не наранявай“. Авторът вярва в съдбата на всеки човек, но е категоричен „Писано е, но от теб си зависи…“ Той поясни, че на корицата е сложил снимка и на съпругата си. „Двамата сме заедно от ученическата скамейка, и нищо не правим един без друг. Тя също е лекар, тя е моето вдъхновение, моят приятел, моят спътник, моята любима, моята сестра, плът от плътта ми“, категоричен е докторът.

Още по темата може да прочетете ТУК