Земеделското семейство Агайн от радомирското село Владимир скочи: Пернишкият бизнесмен Георги Милев безцеремонно завзе че 35 парцела от полагащите ни се 70, институциите мълчат

 

Бизнесменът Георги Милев: Не съм в нарушение

Кметът Пламен Алексиев отказа да коментира и затвори телефона с думите: В отпуск съм

Земеделски производители от радомирското село Владимир се оплакват от натиск от по-едри бизнесмени и институции вече 9 месеца. Семейство Агайн са дребни производители от селото. С договори за наем и със собствени земи притежават около 500 дка в землището на селото. Искат да ги обработват сами извън кооператива със земеделския производител  Георги Милев. Миналата година Агайн и синът му се възползват от промяната в закона и заявяват чрез документи в общинската земеделска служба, че не желаят да участват в кооператива, а да използват земите си в реалните им граници. Агайн твърди, че около 35 парцела от полагащите им се 70 са безцеремонно засети от фирмите на пернишкия бизнесмен. Вече 9 месеца семейство Агайн чакат да влязат в земите си, пишейки до тези институции. „Те обаче само гледат в земята и казват „Не е наша работа, не ни забърквайте, не е наша работа. Където и да ходим ни се създава чувството че ние сме виновни, ние сме заграбили, а не че ние сме потърпевшите”, обяснява Агайн пред би ти ви.

Бизнесменът Георги Милев е категоричен, че не е в нарушение. „Няма институция, която да не е запозната с този случай и няма институция, на която да не съм отговорил, че в България има закони, които трябва да се спазват. За това са и проверките, които ми правят. Когато се определя неговата територия – има поддържаща фирма. Нивата е засята е миналата година. И сега прибираме си реколтата и му го оставяме. Къде е драмата тука?”, коментира той. Последната проверка отново установява нередност – земите на Агайн за засети от фирмата „Петрол – Драгичево”. Юлия Райнова, главен експерт към общинска служба „Земеделие” – Радомир казва, че на терен службата не може да следи кой обработва земите. Арбитър в такива спорове е кметът на общината, а след проверка от администрацията на националния омбудсман препоръчват на градоначалника в Радомир да си свърши работата. „Да се упражнят правомощията от административня орган, от кмета на общината, че би трябвало служебно да се установи има ли неправомерно ползване”, пояснява главен експерт Станка Куртева. Вместо това обаче кметът иска пълномощни от собствениците на имоти на Агайн, въпреки, че трябва да изиска тази информация по служебен път от земеделските служби. По телефона кметът Пламен Алексиев обясни, че е в отпуск и затвори, а заместникът му отказа да коментира темата. Оказа се обаче, че Община Радомир не е осигурила на дребните земеделци и път до нивите им през тези на конкурентите им, както е редно по закон. Оказва се, че проблемът не е изолиран случай – 18 подобни се разглеждат от омбудсмана. Това обаче са само тези, които не са стигнали до съд. Влязоха, изораха си нашите имоти. Имаше и заплахи от рода на „ще се срещнем в полето, ако смеете – сейте нивите”, разказва семейството.
Георги Милев, собственик на земеделските фирми – монополисти е председател на местната структура на КРИБ в Перник. Занимава се с петрол, въглища, местната болница, но и със земеделие. Има фабрика за преработка на зеленчуци за 8 млн. лв. в с. Долна Диканя. През 2015 г. е обявен за „Мистър Икономика” в категория „Земеделие и хранително-вкусова промишленост”. За проблема са сезирани редица служби – общинската служба по земеделие в град Радомир, областната над нея, кметът на града, прокуратурата в Радомир и Перник, главният прокурор, МВР и МЗХ, областният управител на Перник, както и полицията.