Административен съд – София област осъжда Общински съвет – Самоков да плати 200 лв. по делото за къщичките в Боровец, наематели: Унизително е – не можем да правим ремонти, защото ни държат на въже и ни извиват ръцете

 

 

Административен съд – София област осъжда Общински съвет – Самоков да плати 200 лв. по делото за къщичките в Боровец. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок. „След влизане в сила на съдебното решение, сключените договори с къщичките се обесилват и могат да бъдат премахнати.“– поясниха за в.“Вяра“ съветници от Самоков.

Припомняме, че през 2016 г. бившият Областен  управител на Софийска област Росица Иванова даде на съд две решения на Общински съвет Самоков за удължаване договорите на къщетата в Боровец. С решение №225/2016г  от априлско заседание, общинарите решиха кметът Владимир Георгиев да подпише анекси със собствениците на така наречените „временни обекти“ за поредното удължаване на срока на ползване. В позицията на кмета Владимир Георгиев – вносител на докладната и на общинарите, гласували решението, се сочи, че предстои изготвянето на нов кадастрален план на курорта, след което терените ще бъдат давани по законоустановения ред – чрез търг или конкурс. Тогава „За“ гласуваха 26 съветника и 2-ма „въздържал се“.

Тогавашния  областен  управител Росица Иванова, сезира административен съд – София област за решението на ОбС за анексиране на договорите с къщичките. През миналата година беше образувано дело   № 472/2016г.

В мотивите на Областния управите се посочва, че срокът за продължаване на договорите превишава многократно допустимия срок, визиран в Закона за управление на общинската и държавната собственост, който е десет години. В случай, че местните управници решат да продължат ползването на терените за поставяне на временни търговски обекти, то това следва да стане на база проведен търг или конкурс, както се изисква в нормативната уредба.

За период от една година бяха проведени повече около десет съдебни заседания.

Мненията къщичките в Боровец са полюсни. Според запознати продължаването на наемните отношения на Община Самоков със собствениците на къщичките над максимално допустимия срок само по себе си е нарушение на закона. Други обаче казват, че това са единствените самоковци, които си вадят хляба със свой бизнес в Боровец и затова не бива да се гонят от курорта. Освен това, според стари самоковци, договорът с Китов можело да се продължава автоматично. От години темата с къщичките се дискутира между тях и кметовете на града, а злите езици разнасят мълвата, че се превръщат и в разменна монета по време на местни избори. Във въпросното решение на Административен съд София област има интересен и важен текст.

„Обектите е можело да не бъдат временни. Това е пояснено в самото решение на съда – „ …по решение на областния управител или на общинския съвет взето в 6-месеч срок от влизане в сила на този Закон, могат да се допуснат процедури за изменение на действащ Подрбен устройствен план с цел временни строежи по ал.1 да получат траен устройствен статут в съществуващите им размери и вид“ – е част от текста на съдебното решение. В случая предмет на оспорване е решение на Общински съвет – Самоков, с което се дава съгласие за отдаване по наем на терени за разполагане на временни търговски обекти“ – поясниха за в.“Вяра“ наематели на къщичките.

Те са възмутени от Общината в Самоков и поредното заиграване с тях. „Надявахме се поне този кмет да направи нещо за нас и да ни се даде спокойствие, за да работим. Това не стана. Унизително е, не можем да правим ремонти, защото ни държат на въже и ни извиват ръцете, въпреки че си плащаме наемите редовно“ – споделиха още от къщичките в Боровец.

Марияна Вучова