Д-р Сашо Котев: Около 1100 пациенти от Кюстендилско смениха джипитата си, лекарката на невестинското село Ваксево започва работа в кюстендилската болница от 1 август

 

564 души в Кюстендил избраха нов личен лекар, информира директорът на РЗОК д-р Сашо Котев. В  Бобов дол са 84, Дупница 461, Сапарева баня 67, Невестино -28, Рила 26,  Бобошево -20, Трекляно – 8, Кочериново 20 и трима са отишли в други области. „Около 1 100 човека за цялата област са сменили личните си лекари. Това е съвсем нормално, дори и по-малко в сравнение с декември. Средно около 1 500 сменят личния си лекар. Основните причини са преместване на друго място. Като дойде от София в Кюстендил, си го смени, и обратно. Много малка част си ги сменят, поради това , че са недоволни“, коментира директорът на звеното.

117 000 са здравноосигурените пациенти на територията на областта. „Неосигурените трудно се отчитат, справките се правят по ГРАО. По точни са данните на НСИ“, заяви д-р Котев.

„Има си дежурни жалбоподатели, за нарушени права или пък не добре оказана медицинска помощ. Прави се проверка, половината от жалбите са основателни, други не. Някои пациенти не познават правата си, пускат жалби, има неща като консумативи и медикаменти, които  не се плащат от здравната каса. Например в травматологията консумативите не се плащат от касата. Годишно жалбите са между 20 -30 на брой“, каза Котев. Общо 86 е броят на общопрактикуващите лекари, по здравна карта медиците са 89.Отказва се лекарката във Ваксево, община Невестино , която от 1-и август ще премине на работа в болницата.

„За да е  ефективна една практика като дейност и финансово, оптималният брой е 1 400 души. Не може да се каже, че се ходи при дадено джипи, защото е по-добро от колега. Няма измерител, понятието е субективно и се формира от пациентската уста. Един лекар може да е груб, защото такъв е по природа, но като краен резултат за здравето и диагностиката е за отличен. Обективният измерител е че след като те лекува от остро заболяване и не постъпваш пак в болница, значи  докторът е добър“, заяви д-р Котев.

„За всяка една постъпила жалба се прави съответната проверка. Половината от жалбите са основателни и съответно се налагат необходимите санкции, другата половина поради неинформираност и непознаване на правата се оказва, че жалбите на пациентите са неоснователни. При повторни нарушения санкцията е двойна, а при трето нарушение се прекратява договора. Най-честите нарушения са свързани с пропуски“, обясни здравният директор.

Даниела Митова