Кметът на Дупница Методи Чимев вдига Център за деца и младежи с трудности за 790 050 лева, физкултурен салон за 200 000 лв. и нова детска градина в ЖК „Бистрица“ за 1 млн. лева.

Директорката с огромен управленчески опит Антонина Кирова поема управлението на две детски градини, юристката Десислава Стойнева стана ликвидатор на Счетоводната къща

Съветниците дадоха зелена светлина за депо в Джерман

Костадин Костадинов хвърли кьорфишек с  90 -годишна бабичка срещу кмета Методи Чимев и общинска администрация, не се грижели за нея  

Градоначалникът на Дупница : Дъщеря й се подписа, “аз съм доволна, сърдечно благодаря”, не ви ли е срам и семейството ви е на работа в общината!

Антонина Кирова

 

Обичаната директорка на Детска градина „Зора“ Антонина Кирова поема управлението и на Детска градина „Таушаница“. Това  стана ясно на  сесия на Общински съвет в Дупница. Всеки, който познава Антонина Кирова е категоричен, че заеме ли се с нещо, тя не признава препятствия докато не доведе работата до край, категорични бяха общинските съветници, които гласуваха преструктурирането на детските заведения.

Антонина Кирова обяви, че има перфектен бизнес план по силата на който детското заведение ще акумулира средства. „Възнамерявам да сключа договор с Детска градина „Мечта“ за приготвяне на храната от ДГ „Зора“, а със средствата да оборудвам двора, на закритата вече детска градина „Таушаница“. Оградата е напълно разрушена, дворът обрасъл с храсти, там не змии и гущери, а ще се завъдят динозаври. Ще преместя оборудването на кухненския блок от „Таушаница“ в  „Зора“, тъй като там имаме необходимия брой готвачи. От 69 деца за кратко време броят в „Зора“ се увеличи на 117 “, каза Антонина Кирова и заяви, предстоят съкращения на персонала в Детска градина „Таушаница“ , а от есента тя ще стане част от ДГ „Зора“. 17 души в момента обслужват 20-на деца  в Детска градина „Таушаница“ , каква точно част от тях ще отидат на борсата не стана ясно.  През учебната 2017 /2018  година се очертава да има само две групи деца и държавната субсидия ще бъде недостатъчна за финансиране на заплатите на всички 17 души. „За да не бъде закрито заведението е необходимо привличане на деца, това обаче е невъзможно, заради преобладаващия етнически състав на децата, защото детската градина е разположена в ромския квартал „Каваклия“. Към детската градина се превозват и деца от ромската Гиздова махала с автобус. В района на Гиздова махала има достатъчно детски градини, които могат да посещават, ние сме против те да бъдат извозвани с транспорт за сметка на ДГ Таушаница“, подчерта шефът на образованието Тодор Петков.

„Този район- квартал “Каваклия”, е много голям, а „Таушаница“ беше най-голямата и най-хубава детска градина, балансът и хармонията бяха нарушени, необходимо е родителите в района да бъдат обходени, а аз много добре ги познавам и имам добри взаимоотношения с всички тях“, заяви Антонина Кирова.

  „Кирова е безспорен професионалист изключително динамичен човек, но аз бих искал да знам, коя е фирмата, която доставя храната за дедата, с каква се хранят  те, имам информация, но нямам доказателства, че децата се хранят със сирене и кашкавал от палмово масло, и най-евтините и некачествени продукти на пазара, така ли е.”, попита екскметът на Дупница Пламен Соколов, който е независим общински съветник от няколко месеца. „Ако трябва нека се затварят детски градини, ние търсим икономически ефект“, изцепи се шефът на икономическата комисия Костадин Костадинов.

„Не само, че няма да закриваме детски градини, но осигурихме 1 млн. 100 хил. лева за изграждане на детска градина в  жк „Бистрица“, в момента изготвяме ПУП и правим първа копка. Тя ще поеме 120 деца, разпределени в четири групи и една яслена. Още 200 000 лева осигурихме за изграждане на физкултурен салон в едно от най-големите училища „Неофит Рилски“. Салонът там е закрит от РДНСК не съм сигурен че ще стигнат тези 200 000 лева, но тръгваме да строим, и се надявам, че ще намерим още средства. Когато става въпрос за деца  и тяхното благополучие, няма какво да пестим“, каза кметът на Дупница Методи Чимев и поиска Общинския съвет да му разреши да разруши стария салон и изгради нов с оборудване. Парите са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“. Съветниците приветстваха и предложението на кмета за реализирането на  социален проект за изграждане на нов център за настаняване от семеен тип, финансиран от ОП „Региони в растеж“ със 790 050 лева. Той ще бъде построен  до досегашния Център за настаняване от семеен тип „Надежда“, където  деца и младежи с трудности да живеят в нормални условия.

25 общински съветници от общо 32 дадоха зелена светлина за изграждане на депо в землището на село Джерман. Кметът Методи Чимев поиска за втори път съгласието на  съветниците за промяна в предназначението на 7 имота от 162 декара земеделски земи в землището на село Джерман за терен на регионалното депо за отпадъци.

На микрофона излезе председателят на Сдружение Бъдеще за Джерман Борислав Тасков и по традиция поиска оставката на зам.кмета по европейските въпроси Красимир Георгиев, като този път добави и името на кмета. „Вината за липса на депо е в един зам.кмет, който 6 години се мотае като пиле в кълчища, не знае на кой свят е, но се прави на велик. Намерението депото да отстои на 200 метра от магистрала Струма няма да се хареса и на премиера, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, каза Тасков. Предложението за преактуване на терена, отстоящ  на близо 2 км от селото, бе прието. Против него гласуваха само двама от общо петимата съветници от БСП Станислав Павлов и Асен Илиев, а съпартийците  Георги Пехливански  и Злати Славев се въздържаха , въздържа се и единствен от Народен съюз Спас Андреев. Съпартийката му Лорета Никола и Ивайло Шаламанов гласуваха за.

Юристът на община Дупница Десислава Стойнева бе назначена от съветниците за ликвидатор на напълно съсипаната общинска счетоводна къща . Тя ще получава 300 лева на месец и в рамките на 6 месеца трябва да ликвидира дружеството. „Подготвени са сигнали до Прокуратурата, АДФИ и всички институции за констатираните нарушения, злоупотреби, дублиране на договори, роднински назначения, от предишния управител на счетоводната къща Иванка Терзийска“, каза председателят на ОбС Емил Гущеров в отговор на въпрос на Лорета Николова от „Народен съюз“.

Градоначалникът внесе извънредна докладна за удължаване срока на договора на сегашния управител на общинската болница д-р Димитър Недин до избирането на нов. Конкурсът е насрочен за 2-и август, а на 4-и август, председателят на ОбС Емил Гущеров свиква извънредна сесия за приемане или отхвърляне на резултатите от конкурса. За сега обаче няма нито един кандидат за поста. Това даде повод на дежурните оратори да пусната старата плоча на нов глас. „ В общинската болница има търтеи, наглеци и крадци. Преди мислех, че тя страда от некомпетентност, но сега смятам, че има група, организирана за присвояване на болницата и малко ми трябва да го докажа. Има ли някой да не знае, че БСП е виновна за състоянието на болницата че в продължение на 10 години те пазиха поста на бившия управител Любомир Таушански, който завеща над 1 млн. лева дългове“, обяви от микрофона председателят на Икономическата комисия Костадин Костадинов и поиска административният ръководител на РП Дупница Даниела Гюрова да се  сезира за конфликт на интереси, на общинския съветник д-р Йордан Никулчин, който от 2 месеца е назначен, за зам.управител на лечебното заведение.“ Ако прокуратурата, която чете протоколите от сесията, не се самосезира, аз ще внеса сигнал през септември“. На микрофона скочи Георги Пехливански от БСП и призова  Костадин Костадинов веднага да си подаде оставката за словоблудство и неприлично поведение. „На всички дотегна назидателния, груб тон на Костадин Костадинов, който е абсолютно неуважителен, както към съветниците, така и към служителите в болницата. По-добре е Костадин Костадинов да бъде сменен, нуждаем се от председател на икономическата комисията, който е уравновесен, спокоен, а не да навиква и нахоква, защото той не е началник на общинската болница, нито пък на нас съветниците и този началнически манталитет може да си го упражнява у дома, или в частната болница, където е управител“, отсече Пехливански .

Георги Пехливански

Скандалът се опита да потуши д-р Крум Бонев, който е заместник -управител на болницата, той призова Костадин Костадинов  и всички останали в залата да престанат да политизират: „Оставете работещите в болницата на спокойствие доктор Никулчин, не е в конфликт на интереси, и няма нужда от прокуратурата, спрете да хвърляте пясък в очите на хората.

Йордан Димитро и Йордан Никулчин

Аз също бях даден на съд за конфликт на интереси, но Върховният административен съд заявиха, че не съм в конфликт на интереси, въпреки че съм общински съветник, какъвто е и д-р Никулчин. Тези скандали не целят спасяването на болницата. Кирил Кирилов и Крум Бонев

Изключително сме благодарни на депутата на ГЕРБ Ивайло Константинов, който увеличи над 20 % лимита на болницата, съдейства и за увеличение на лимита на частната болница и това са думи на шефа на здравната каса д-р Сашо Котев, който заяви, че Константинов е работил в тази посока“, каза Крум Бонев. 

  Силно възбуден на микрофона излезе Костадин Костадинов и заяви, че не изпитва никакво чувство на благодарност към депутата Ивайло Константинов, защото от Правителството са отпуснали 6 млн. лева за всички болници в България. „Никой не бива да ни урежда, а трябва да се спазва принципът“, демонстрира висок морал Костадин Костадинов и в следващия миг се озъби на кмета Методи Чимев по дребен повод. Чимев заяви, че ако ръководството на общинската болницата в кратък срок не стабилизира  финансовото й състояние, той няма да подписва документи и да бъде съкредитор на болницата занапред. Известно е, че градоначалникът изтегли 500 000 лева  за ремонт на второто крило, сградата на бившата Транспортна болница, предостави 100 000 лева за неплатени заплати и още 500 000 лева за покриване на стари задължения .

Кметът изрази възмущението си от настоящия управител Димитър Недин, който ходел с тениска на Путин от кабинет на кабинет в червени централи, правел изявления в различни медии за състоянието на болницата, но резултати от управленческата политика не били достатъчни.  „Хора от ръководството на болницата манипулират, че ГЕРБ иска да я закрие и доказателство за това са увеличения лимит и гласувания заем от 500 000 лева. Управителят трябва да отговаря на важни въпроси като кога ще открие болничната аптека и медицинския център, той трябва да престане да гледа само назад,“, заяви председателят на ОбС Емил Гущеров.  „Уверявам ви болницата се стабилизира, има свеж финансов полъх  и нещата са под контрол“, каза Крум Бонев.

Костадин Костадинов се опита да разплаче общинските съветници, гостите, зрителите на телевизионните канали, излъчващи директно сесията. С треперещ от вълнение глас той разказа как 90- годишна старица била оставена на произвола на общинска администрация  Дупница . „Жената , стар гражданин, ползва услугата за подпомагане на възрастни хора в Дневния център, не е доволна от личния асистент, желае да бъде сменен, аз уведомих общината, оттам ми заявиха проблем няма. Така се зарадвах, рекох, направих едно добро дело. След една седмица вече съм забравил, но ето звъни ми старицата. Разказа ми как при нея дошъл екип от психолог и социален работник и те заявили, че може ако желае да се откаже от услугата. Как може да спите спокойно г-н Чимев. Може ли психологът и социалния работник да ходят да отказват 90 -годишната жена. Каква е тази администрация, отново се възпламени,  целият почервенял Костадин Костадинов и добави : „Днес ще гласуваме 12-ия социален проект, но ето малките камъчета преобръщат каруцата, заради занижен контрол“. Повечето в залата се превиваха от смях, други криеха усмивките, заради творческото превъплъщение на Костадин Костадинов, за когото е известно, че членовете на семейството му от десетилетия работят в общинска администрация. В момента на работа там е и съпругата му Райна, майка му Маргарита наскоро се пенсионира.

Кметът Методи Чимев спокойно погледна право в очите Костадин Костадинов и го попита: “Наистина ли сте загрижен за старицата, наистина ли не знаете, че социалният асистент не е длъжен да й копае градината, да ходи да й пазарува в Кауфланд, да й мие краката. Наистина ли не знаете, че 21 асистенти обслужват 90 човека, не знаете ли че те не са длъжни да стоят по 8 часа, а само по 1 -2 часа максимум и как така вие сте се загрижил след като възрастната дама има дъщеря, която черно на бяло е записала: аз съм доволна, обслужването е добро. Не ви прави чест господин Костадинов“, каза кметът.

Вместо да се засрами Костадин Костадинов пак цъфна на микрофона . „Като кмет вие сте известен с това, че винаги защитавате общинска администрация, дори когато са се провинили“.

Това предизвика възмущението на хората в залата, които питаха от място. „Щом е така, къде е приятелката ти Иванка Терзийска“. Известно е, че лично кметът Методи Чимев поиска светкавичното й отстраняване от поста заради драстични злоупотреби, а Костадин Костадинов се хвърли да я защитава като Матросов на амбразурата, коментираха гости в залата.